fredag 16. april 2010

Istid!

De av oss som ikke bor under en stein eller avskriver samfunnet fullstendig, vet at det har vært/er et vulkanutbrudd på Island (eller "Sagaøya", som de simpelthen elsker å kalle den på NRK), og at vulkanen pumper ut aske for harde livet mens den sender isblokker på flyturer de garantert ikke hadde forventet. Resultatet er (blant annet) at flyene står i det nordlige Europa, og at det har begynt å regne aske i Bergen. Forrige gang denne vulkanen var i et dårlig lune, varte det i 18 måneder, og ingen kan si om det vil være over i morgen eller om to år. Samtidig er det fare for at dette utbruddet kan trigge et nytt i en større vulkan... Dette synes jeg er ufattelig fascinerende på to måter: for det første sitter det en haug med terrorister i sine små huler rundt omkring i Afghanistan og omegn og klør seg frustrert i skjegget over at det eneste de har fått til med sine terroranslag er å frata folk retten til å ha med neglsaks på fly, mens en liten vulkan på Island kan lamme flytrafikken så lenge den bare vil. Det må jo være utrolig bittert!
For det andre, er dette utrolig spennende - om asken fortsetter å komme, kan den teknisk sett skygge for sola over store deler av kloden. Det vil føre til at langt mindre lys og varme når oss (bombe!), hvilket på kort sikt kan forsinke sommeren eller skape sånne sjarmerende små sultkatastrofer, mens det på lang sikt kan gi oss en ny istid. Det positive er selvfølgelig at om så skjer, vil ikke luftveissykdommene og all dritten være noe problem - vi vil ha mer enn nok med å finne mat!
Sannsynligvis går dette helt bra - det verste som skjer, blir at John Cleese må ta drosje til Brüssel og at Stoltenberg (og Obama) går glipp av begravelsen til nå avdøde president Lech Kaczynski.
Sistnevnte er forresten tragisk - undertegnede hadde begge Kaczynski-brødrene i vrangstrupen, men synes selvfølgelig synd på presidentens datter og den gjenværende tvillingbroren, for ikke å snakke om alle som mistet en av sine nærmeste ved flystyrten, men det må likevel være lov å spørre seg hva de tenker med, de som kom på den geniale ideen det er å la likene til herr og fru president få hvile i sankt Leonardkrypten under Wawel-katedralen? Det blir som å gravlegge Jens Stoltenberg sammen med kongefamilien i Akershus når han en gang takker for seg - altså et helligbrøde!
Kaczynski reddet ikke landet fra store kriser, han var ingen stor filantrop. Han rakk å virke som president i rundt 5 år, og kjempet mot homofiles rettigheter og abort, og ville gjeninnføre dødsstraff. I mine øyne var han dermed en trippel busemann, og hans kadaver har intet innenfor Wawels murer å gjøre - det er et hån mot dem som ligger der, og det de gjorde for landet sitt! Det er ganske enkelt like kvalmt som da Paris Hilton sammenlignet seg selv med prinsesse Diana...

Men hva kan man si? Man blir ikke sint heller, bare veldig, veldig skuffet...
Og er vi ekstra heldige, kan vi se frem til lengre vintre, kortere og kaldere sommere og muligens færre fjortiser med oransje ansikter og gult hår? Når ingen kan bli naturlig brune, mister kanskje betakaroten og andre uhumskheter noe av sin appell?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar