mandag 28. februar 2022

Ute var det sol

 Det går mot vår, og jeg vurderer å omfavne årstidsskiftet. Noen vil kanskje påstå at jeg allerede har gjort det, ettersom jeg nylig var utendørs i en kortermet sommerkjole med bare legger og småsko, men det handler vel strengt tatt mer om min iboende aversjon mot å bruke tid på å skifte før jeg går ut døra. Latskap er en forbanna dyd.

Jeg må snart begynne å legge konkrete planer for hva jeg skal gjøre med alle frøene jeg ikke skulle kjøpe, men som jeg kjøpte likevel. Jeg må konvertere vintergarderoben til en vårgarderobe, og jeg må forberede meg på at det blir sol. 

Solen får meg alltid til å tenke på syfilis. Det skyldes utelukkende Gjengangere og "Ser du solen, mor?", og så blir jeg sint på pastor Manders. Igjen. Det er enkelte litterære karakterer som klarer å gjøre meg eitrende forbanna, flere år etter at jeg møtte på dem i en bok. Manders og Baby Kochamma fra The God of Small Things troner øverst og burde tatt seg en bolle, begge to. Men selv om solen og syfilis liksom henger sammen, så henger solen også sammen med andre ting. Som kreft og solbrun hud. Jeg vil ikke ha noen av delene (men definitivt heller solbrun hud enn kreft), så da kreves det solkrem, men når du egentlig ikke har vært ute på to år, er all solkremen din utgått på dato for lengst. Det positive med all innetiden er at jeg nå begynner å nærme meg et punkt hvor jeg faktisk blir gjennomsiktig. Tre opphold på Ahus har lært meg at jeg har veldig reserverte blodårer som ikke er særlig samarbeidsvillige når velmenende sykepleiere enten ville forsyne seg av blodet mitt eller stikke en slange inn i en åre for å gi meg diverse spennende blandinger i væskeform. Man skulle jo tro at jeg i det minste hjalp litt til ved å være så blek som jeg er, men neida! Stikk alt dere vil, alt jeg har er lureårer! Eller er det lurevener? 

Ikke vet jeg. Jeg vet at PVK er et perifert venekateter, så da må det vel være venene som er så sjenerte? Pleierne som har satt vaksiner på meg under pandemien har tydeligvis operert ut fra en antagelse om at alle har sprøytevegring, så alle ble, til min store frustrasjon, satt fra en slik vinkel at jeg ikke kunne se hva som skjedde. Jeg synes nemlig det er kjempemoro å se en kanyle bli stukket inn, uten at jeg helt kan forklare hva appellen er. Muligens er det så enkelt som at det føles rart at det å få et metallrør stukket gjennom huden ikke gjør vondt? Sånn sett har det vært veldig fint å få være nålepute på sykehuset, og jeg er rimelig sikker på at jeg siden slutten av november har blitt stukket flere ganger enn i løpet av de 33 foregående årene til sammen. Med årer som mine er jeg glad jeg ikke synes sprøyter er skumle! 

Uten at jeg skal gå inn på detaljer, så har ikke helsen min og jeg vært så gode venner det siste halvåret. Kanskje ikke de siste to årene, om jeg skal være ærlig, men siden slutten av juli har det jevnt over vært lite moro å være meg. En konsekvens av det har vært at jeg har fått gjort fryktelig lite fornuftig, og egentlig ikke så voldsomt mye ufornuftig heller. Det har vært mye apatisk stirring ut i luften fordi det har vært tomt for energi, eksepsjonelt mye stillesitting og en overdøvende mangel på tiltakslyst. Nå føles det imidlertid som om det går mot lysere tider – kroppen friskner tilsynelatende til og energinivået begynner å ta seg opp, så jeg har begynt å rydde. Naturligvis velger jeg da å rydde i det som ikke synes, så nå har jeg kastet klær, sko og gammel kosmetikk, som jo er vel og bra, men det har ikke blitt noe mer ryddig av den grunn, med mindre man åpner en skuff som før rommet noen flasker utgått solkrem, eller kanskje klatrer opp på gardintrappa på soverommet og ser at det er et par skoesker mindre oppå klesskapet.

Klesskapet mitt og jeg har forøvrig også vært gjennom noen runder i forbindelse med turene til Ahus, for det krever tross alt en noe særegen garderobe å være innlagt. Spesielt når du er oppsatt med en såpass rotund figur som meg, for da får du ikke plass i sykehusets pysj (jeg hørte rykter fra en medpasient om noen myteomspunne nattskjorter som faktisk var romslige, men dem var det visst så godt som umulig å slå klørne i). For min del var det egentlig like greit, for selv om jeg er veldig klar over at sykehusopphold ikke er konkurranser i å se mest mulig fresh ut, så er man da såpass godt oppdratt at man er programforpliktet til å forsøke å se ut som folk dersom det er gjennomførbart. For min del betyr det strømpebukser og kjole, men det er åpenbart ikke forenlig med sykehusopphold. Noe resignert har jeg derfor vært nødt til å akseptere å gå kledd i kosebukse og diverse topper innenfor kategorien "kort erme eller så løstsittende erme at det er enkelt å legge til rette for blodprøvetaking og blodtrykksmåling", en kategori jeg aldri har tenkt på når jeg har kjøpt klær. 

Jeg vet naturligvis at det er folk der ute som er uenige med meg, men jeg mener no engang at det bør være straffbart å gå i joggebukse (eller lignende) utendørs dersom man ikke er syk eller tilhører en annen kategori mennesker som er fritatt fra en del av samfunnets uskrevne regler, og selv om jeg definitivt tilhørte kategorien "syk" (det er jo tross alt en forutsetning for å bli tildelt en sykehusseng), så var jeg ikke syk nok til at ikke verdigheten min fikk seg en knekk. Det handler for ordens skyld ikke om forfengelighet, men om respekt for folk rundt meg. I min bok (som jeg nok har arvet etter mamma) handler det å se ut som folk mest om å vise respekt ved å følge regler. O fremmede, jeg respekterer deg og samfunnet du er en del av tilstrekkelig til at jeg dro en børste gjennom håret i dag og tok på meg øredobber. Noe sånt. Jeg er ikke helt sikker på hva dette sier om meg, men jeg velger å tolke det som at jeg a) ønsket å vise sykepleierne og legene respekt ved å se ut som folk og b) ikke var mentalt innstilt på å være syk. Sistnevnte kan muligens settes i sammenheng med min tendens til å insistere på at jeg er helt frisk dersom jeg klarer å stå oppreist og ikke fyser på smertestillende.

Men det går fremover, og det går mot vår. Frø jeg har kjøpt for mange av skal i jorda jeg ennå ikke har kjøpt, ullskjørt og vintersko skal vike til fordel for kjoler og lette støvletter når jeg skal ut og flanere og huden skal snart beskyttes med solfaktor. Og snart, snart, blir det ekkelt og varmt igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar