søndag 25. april 2010

Boobquake på mandag - bli med!

Kvinnen er gitt all makt på jorden og på himmelen, bare sånn at det er sagt. Kvinnen sitter på to x-kromosomer, og er foruten y, og slipper dermed unna hårvekst i ørene. Kvinnen føder barn, sørger for den kommende slekt. Kvinnen er ganske fantastisk, på mange måter! Denne bloggposten skal handle om kvinnen. Ikke konkrete kvinner, men ideen og konseptet. For her har vi en omskiftelig sak (la Donna è mobile, jada!)! Man kan ikke diskutere kvinnen uten å diskutere mannen, familien og samfunnet, og dermed bør man utvide sin horisont både geografisk og temporært, og ender opp med en bok på 6000 sider. Vi dropper den ideen, og gjør det kort, tror jeg...
Da jeg gikk på barneskolen, var Spice Girls helt toppen. Girl Power, var omkvedet, og mitt barnlige jeg kunne ikke helt se at det skulle være anderledes - jenter skal selvfølgelig få gjøre som de vil?

Ettersom årene gikk, innså jeg at dette faktisk ikke var, eller har vært, en selvfølge, og i en tid da feminismen er i vanry (noe som kanskje delvis er feministenes egen skyld?) og flere ungjenter enn noen gang påberoper seg å opptre kvinnefrigjørende ved å stille opp i grisete manneblader i nettoen, kan man begynne å lure litt. Er det kvinnefrigjørende å gjøre seg selv til et objekt for andre? Ser ikke disse jentene at det de gjør blir omtrent som dette: Den amerikanske borgerkrigen er akkurat over, og den tidligere slaven Jim går tilbake til sin gamle, uvennlige herre og tilbyr seg å jobbe gratis, under de samme elendige kår som før. Jim står selvfølgelig fritt til å gjøre dette i kraft av å være et individ med rett til å bestemme over seg selv, men  det er like fullt lov å stille seg et par kritiske spørsmål: 1) hva slags signaler sender Jim til sin gamle slaveeier og andre bomullsdyrkende rikfolk? 2) hva føler andre eksslaver om Jims handlinger? Føler de seg sveket?
Jim forteller slaveeieren at han ikke har noen interesse av friheten sin - han duger ikke til å ta vare på seg selv, han er bare det arbeidsdyret han tidligere ble ansett for å være. Han vinner ikke farmerens respekt av sitt valg. I den store sammenhengen vil tidligere slaveeiere få bekreftet sin teori om at de svarte faktisk ikke duger til annet enn slavearbeid - de søker jo selv tilbake til det! Respekt? Nope! Og de andre, frigitte slavene? Du kan banne på at de vil føle seg sveket - de har kjempet for en frihet som burde være selvsagt, også går en av deres egne tilbake til åket? Så nei, glamourmodeller og andre som kler av seg for å vekke begjær eller "interesse" gjør ikke en døyt for kvinnefrigjøringen, snarere tvert imot. De kan imidlertid takke nevnte bevegelse for at de får lov til å holde på som de vil uten å møte på sinte mobber. Det er en merkelig måte å vise takknemmelighet på, men viser vel bare at frihet uten ansvar ikke alltid er av det beste...

Uansett, kvinnefrigjøringen har ført med seg uendelig mye godt, blant annet at vi kan ta det som en selvfølge at vi er likeverdige den mannlige halvdelen av befolkningen. Vi kan gjøre som vi vil, kle oss som vi vil (også i hijab!) og være hvem vi vil.
Men dette gjelder ikke for kvinner verden over - det er noe vi alle vet. Fremdeles blir jentebarn satt ut eller abortert bort fordi foreldrene ønsker seg sønner, jomfruer blir voldtatt av aids-syke menn som tror dette vil kurere dem, massevoldtekt av kvinner og barn blir brukt som et effektivt middel for å bryte ned lokalbefolkningen av militser, i enkelte land stryker mødrene døtrenes bryster med oppvarmede gjenstander for å unngå at de utvikler seg (ettersom det tiltrekker menns oppmerksomhet), og i altfor mange muslimske land har kvinner i praksis ingen rettigheter fordi myndighetene tolker Koranens ord om at "kvinnen skal dekke sin pryd (for menn som ikke er deres ektemenn, brødre, fedre, sønner, osv)" akkurat slik de selv ønsker, og man kan som kvinne bli idømt både korporlig straff, fengsel og bøter for å gå i bukse eller vise hud, ganske enkelt fordi menn tydeligvis blir gale av begjær over å se en kvinne som ikke er tilstrekkelig tildekket (at mannen strengt tatt bør fortjene (og gjøre seg fortjent til) såpass kreditt at han ikke forventes å kaste seg over alt han har lyst på er et annet interessant element her... Skal liksom ikke menn ha noe super-ego?). Kvinnen er synderen.

Og det er i tråd med dette tankesettet at følgende oppgulp kommer fra Iran (som faktisk er mer enn bare "takk for det") : "Many women who do not dress modestly ... lead young men astray, corrupt their chastity and spread adultery in society, which (consequently) increases earthquakes", skal Kazem Sedighi, en iransk geistlig, ha sagt. Derfor har bloggeren Jennifer McCreight (Blag Hag) invitert til arrangementet BoobQuake via Facebook, og jeg vil anbefale alle jenter å bli med! Konseptet går ut på å se om Sedighi har rett: skaper kvinnelig uanstendighet virkelig jordskjelv? Mandag førstkommende oppfordres derfor alle jenter/kvinner til å ta på seg de mest utfordrende klærne de er komfortable med å gå i (det er ikke snakk om grensesprenging, men å trekke i "ut-på-byen"-klær, kortere skjørt eller dypere utringning enn hva man vanligivis ikler seg en mandag, for så å se om vi klarer å skape et jordskjelv!
Morsomt, uskyldig og samtidig en klar beskjed om at vi ikke har noe til overs for slike kvinnefryktende busemenn som Sedighi!

Så kvinner over det ganske land: foren eder!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar