lørdag 25. mars 2017

Sette alle kluter til

Jeg hadde egentlig ikke trodd at jeg ville skrive om oppvask og rengjøring på Digresjonsbloggen, men etter å ha diskutert mikrofiber, kluter og sånt med venner, har jeg innsett at dette er noe jeg faktisk engasjerer meg mer for enn jeg trodde.
Mye vil ha mer og Renate vil ha fler?
Jeg er ikke spesielt glad i å vaske eller gjøre rent - jeg liker det riktignok bedre enn å rydde, men det er litt som å si at man liker å bli slått bedre enn å bli kjølhalt; du står uansett der og må velge mellom to onder. Når det gjelder rengjøring, er jeg en fan av enkle og raske løsninger som medfører minimalt med søl, og som gir veldig synlige resultater, og jeg er vel neppe alene om det. Og ettersom jeg jobber for et firma som er eksperter på smarte dingser, har jeg kjøpt omtrent alt jeg har av rengjøringsprodukter på jobben. Jeg er spesielt glad i mikrofiberklutene, ettersom mikrofiber reduserer og/eller eliminerer behovet for rengjøringsmidler, og selv om jeg er lite glad i det vage uttrykket "kjemikalier" og bruken av ordet i skremselspropaganda som får det til å høres ut som om alt som ikke er laget av avkok av einer og ringblomster vil gi deg både autisme og kreft (men ikke samtidig), så tror jeg vi kan være enige om at det er en fordel at vi bruker så lite bakteriedrepende stoffer som mulig, og at vi ikke produserer, bruker, puster inn og slipper ut mer enn nødvendig av noe som helst - være det seg fargestoffer, konserveringsmidler, slipemidler, løsemidler, bakteriedrepende stoffer eller noe annet, egentlig. Sagt på en annen måte: hvis jeg kan få kjøkkenbenken tilstrekkelig ren med en fuktig klut, dropper jeg såpe.

Så har vi naturligvis diskusjonen rundt mikroplast, men med tanke på at en svært liten del av mikroplasten som slippes ut kommer fra tekstilproduksjon, og at andelen som kommer fra kluter igjen utgjør en liten andel av dette, er ikke mikrofiberklutene noen miljøversting. Tatt i betrakting at de i mange tilfeller nær sagt eliminerer behovet for vaskemidler (som blir produsert og transportert før du tar dem i bruk) og at alternativet til mikrofiberkluter som regel er laget i bomull (som utnytter arealer som ellers kunne vært brukt til dyrking av matvarer, og som forutsetter bruk av ugress- og insektmidler, for ikke å glemme at den må blekes og behandles før den kan bli en klut), føler jeg meg faktisk ganske miljøvennlig med klutene mine. Uansett, her kommer en høyst subjektiv liste over fantastiske rengjøringsprodukter du får hos Clas Ohlson!


Kjøkkensvamper (34-9952)


Jeg ELSKER disse svampene. De har en grov og en fin side, og er perfekte på bad og kjøkken. Jeg har hatt mine i to år og vasker dem jevnlig (fordi hygiene), og de varer og varer og varer.
Baderomsvasken blir skinnende ren, og det samme gjelder kjøkkenkummen og platetoppen. Jeg prøver å være litt selektiv med bruken av den grove siden, ettersom den naturligvis sliper, og ville ikke brukt den på ømtålelige overflater, men jeg foretrekker uansett denne fremfor en konvensjonell kjøkkensvamp!

Kjøkkenkluter (44-1336-1)

Her om dagen ringte jeg moren min og fortalte henne entusiastisk at verdens beste kjøkkenkluter var på tilbud. Jeg hadde da kjøpt 3 pakker av dem (totalt 6 kluter), og var i ekstase. Jeg har vokst opp med at kjøkkenkluter skal være i bomull og fikk flere fine kluter fra henne og andre i familien da jeg flyttet for meg selv, men faktum er at ingen av dem slår disse klutene. Jeg har forøvrig også vokst opp med at kluter skal være hvite, men faktum er jo at en hvit klut ser ekkel ut så fort du har brukt den til å tørke opp noe annet enn rent vann, og selv om kluten hverken er sur eller skitten, setter jo fargen seg med det samme. Men det er naturligvis ikke fargen som er hovedpoenget her, neida! Klutene er supermyke, og holder godt på væske, slik at du kan vri opp kluten mindre enn du gjør med en ribbestrikket bomullsklut (som føles ganske lik, men er litt "hardere") og dermed kunne tørke over mer kjøkkenbenk før kluten blir tørr. Dette er kanskje mest relevant for oss som har mye kjøkkenbenk, eller bare sprer veldig mye mel, sukker, kakao eller fettsprut utover et stort område, men jeg håper og tror at det gjelder flere enn meg...  Den er også helt super på platetoppen (jeg har inntil fire trinn for ren platetopp - denne tar det aller meste, om noe har brent seg fast, bruker jeg svampen, om jeg har sølt noe, oversett det og det har størknet, bruker jeg skrape, og har jeg lyst til å speile meg i platetoppen, bruker jeg pussemiddel).
Jeg regner med at de færreste liker sure kluter, og det er derfor jeg liker å ha flere av disse - da kan jeg bruke en i et par dager, bytte klut, bruke i et par dager, bytte klut, etc., og vaske dem når jeg nærmer meg tom for kluter.

Oppvaskbørster

Jeg bor alene, og har tre ulike typer oppvaskbørster. Makes sense?
Jo, det gjør faktisk det. Til vanlig oppvask bruker jeg en helt vanlig oppvaskbørste som jeg sikkert kunne kjøpt tilsvarende av i matbutikken. Jeg vet at den fra Clas Ohlson holder lenge, er god å bruke og koster lite, og da er jeg fornøyd. Når jeg skal vaske gammelt porselen må det imidlertid andre remedier til - da er det ekstremt viktig med skånsom behandling, og jeg satser da på en børste med bust av hestetagl. Jeg kan godt bruke håndkle av mikrofiber til å tørke opp vanlig oppvask, men finporselenet tørkes kun med bomull eller lin, for uansett hvor fantastisk mikrofiber er, så er det jo mildt slipende. Den siste typen oppvaskbørste jeg har, er en veldig smart patent som jeg bruker litt anderledes enn det som er meningen - den består av et hult håndtak man kan fylle med oppvaskmiddel og en svamp. Svampen finnes med fin og grov overflate, og håndtaket mater ut såpe mens man vasker. Når en svamp er sliten, bytter man ut med en refillsvamp, og beholder håndtaket. Jeg bruker imidlertid min i kattedoen (der er den super i kombinasjon med antibakteriell Zalo og instrumentsprit - akkurat der synes jeg det er greit med bakteriedrepende rengjøringsmidler...), noe som absolutt kan anbefales! Men tilbake til klutene:

Allroundklut (34-2591)

Jeg elsker disse klutene. De kommer i en rull som inneholder 20 individuelt pakkede kluter som er komprimert til små skiver, og som eser ut når de legges i vann. Det er med andre ord
ganske morsomt å åpne en klut, i alle fall om man er et forvokst barn. Klutene kan vaskes på 40 grader, men tåler et begrenset antall vask, så de er neppe den mest miljøvennlige løsningen, og de er heller ikke veldig solide. De er imidlertid supre å ta med på ferie, og til bruk der du vet at du ikke kommer til å ha lyst til å bruke kluten igjen etter vask - jeg har f.eks. hatt stor nytte av dem til vask av balkonggulvet etter at det har blitt dekket av pollenstøv.

Optikklut (34-4534)

Klut for optikk, altså, ikke optikk-lut. Eller brilleklut, som jeg kaller det. Jeg har alltid én for lite av disse, hvilket kan forklare at jeg antageligvis har 8 stk, spredt utover alle hjemmets gjemmer. Men de er helt supre, og jeg elsker dem, selv om de gjemmer seg for meg. Jeg synes både våtservietter for briller og mange typer kluter har en lei tendens til bare å smøre flekkene på brilleglassene utover, men det er aldri no
e problem med disse. En annen fordel er at de er ganske tykke og store, så de er gode å holde i og gnikke med. Vær dog obs på at man må være litt varsom ved rengjøring av overflater som brilleglass og lignende, for selv om kluten ikke riper dem opp, vil partikler man gnir vekk kunne ripe opp overflaten, så det er viktig å ikke gå over glasset om og om igjen med samme område av kluten, og vaske den når det ikke er flere rene partier.

Speilklut (34-2296)

Jeg har en lysekrone med forkrommet metall og prismer hengende over spisestuemøblene, og høydepunktet i støvtørkingen er å gå over den med denne kluten. Da blir det alltid speilblankt! Den er naturligvis super på speil også, samt på blandebatterier og andre overflater som helst skal skinne.

Alle disse klutene kan vaskes i maskin, og bør vaskes uten skyllemiddel. Min erfaring er at de møre klutene kan farge av i vask, i alle fall de første gangene, så det kan være verdt å tenke på. Husk også at alt av mikrofiber sliper - det er derfor du som regel ikke trenger vaskemidler med slipende stoffer i, og at du dermed, med tid og stunder, vil kunne oppleve at blanke overflater blir mattere, i alle fall om du bruker grove svamper og lignende. Det sier jo egentlig seg selv? Det er uansett noe det er greit å være klar over, slik at man er obs på hvordan man behandler tingene sine.

Og til slutt: Med unntak av det øverste bildet, er alle bilder hentet fra www.clasohlson.no. Innholdet i dette innlegget er ikke på noen måte sponset eller laget på oppfordring fra arbeidsgiveren min, det er kun et symptom på at jeg (heldigvis) tror på produktene jeg selger. :-)

2 kommentarer:

  1. Har Clas betalt deg for denne reklamen?�� Neida, jeg vet at du elsker alle "dingsene" til Clas Olsson, det var jo derfor de ansatte deg����
    Tanta di tror på dine anbefalinger, så jeg må nok prøve disse etter hvert, for jeg liker også enkle og effektive løsninger��

    SvarSlett
  2. Alle smilefjesa har blitt spørsmålstegn, det ble jo litt rart.....

    SvarSlett