onsdag 8. mars 2017

Focaccia

Eller "fåkkabrød", som kollegene mine har døpt det, er som regel svært populært på jobben. Og mitt "fåkkabrød" er basert på masse omtrentligheter. Det burde vel slik sett kunne kalles slurvefocaccia, og er utrolig lett å lage. Ikke blir det mye oppvask heller, noe som er utrolig praktisk!
Det eneste jeg er konsekvent med (nesten), er 20+20+20+220: 20 min heving, 20 min etterheving, 20 min steking ved 220 grader. For jeg varierer gjerne både mengden vann, gjær og mel, meltype og kryddertilsetning, og jeg måler i praksis ikke noe annet enn mengden vann. Dette er en av grunnene til at jeg ikke utdannet meg til kokk.
Andre grunner til at jeg ikke valgte den utdannelsen er:

 • Jeg er ikke flink nok med mat
 • Jeg kan ikke holde i en kniv uten å risikere å kveste meg selv
 • Jeg liker ikke å bli skreket til
 • Jeg synes saus er overvurdert 

Nuvel, litt mindre Renate og litt mer fåkkabrød:

Moroa begynner med gjær. Rør ut en halv pakke (25 g) gjær i 8 dl lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker og rør ut. Tilsett mel til du har en god, men relativt løs deig. Den skal ikke feste seg til bollen, men samtidig ikke være "melen" på utsiden eller på noen måte fast. Beregn cirka 1 kg. Hell litt olivenolje i bunnen av bakebollen, og rull deigen rundt slik at både kantene og selve deigen er dekket i et tynt lag av olje. Dekk i plast og sett til heving i 20 minutter. Smør en stor langpanne (cirka 30x40 cm) med olivenolje og hell den ferdig hevede deigen over i formen. Skyv den utover og lag små groper med fingrene over hele deigen. Drypp olivenolje over, og strø på maldonsalt. Dekk i plast og sett til etterheving. Stek i 20-25 min midt i ovnen, avkjøl og server! Det kan fint lages i liten langpanne med cirka halv oppskrift, samme heve- og steketid.

Veldig enkelt, ikke sant? Joda, men det er mye bedre med en liten vri! Det jeg like å gjøre, er å rive cirka 1 dl parmesan på et fint rivjern, og tilsette tørket oregano, timian og basilikum, samt litt hvitløk og maldonsalt. Dette blander jeg sammen med tipo 0-melet. Så skjærer jeg opp en blokk med feta i terninger, heller samme krydderblanding over dem og rører inn litt olivenolje, og lar stå til deigen er ferdig hevet. Så stikker jeg terningene sidelengs inn i deigen, slik at de blir delvis dekket av deig, og bruker litt sitronolje og timian i tillegg til olivenoljen og maldonsalt på toppen. Blir så godt, atte!
Brødet kan veldig gjerne spises rykende ferskt, men kan fint fryses og tines opp igjen. Skal det serveres dagen etter, kan det pakkes i plast og oppbevares på kjøkkenbenken.
Før etterheving


Oppskrift


 • 1/2 pk gjær
 • 8 dl vann
 • 1 ts sukker
 • 150 g tipo 0-mel (pizzamel)
 • 150 g sammalt hvete (grov)
 • 200 g fullkornshvetemel
 • ca 500 g hvetemel
 • Olivenolje

Etter steking

Smakstilsetninger: 


 • Olivenolje med sitron
 • Timian
 • Oregano
 • Hvitløk
 • Basilikum
 • Maldonsalt
 • 1 pk fetaost

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar