torsdag 14. oktober 2010

PC-byggeprosjekt og Dropbox

Nå om dagen jobber jeg med en datamaskin til besteforeldrene mine. I et par år har de hatt min antikke Dell Inspiron som over tid har blitt særere og særere og tregere og tregere, og nå er bestefar så lei av møkkamaskinen at han er nær ved å gi opp hele Internett. Det vil vi selvfølgelig ikke ha noe av, så nå har jeg satt inn en 250gb harddisk og 2gb ram i en ZBOX (barebone) fra Zotac. Denne lille saken kan, ved hjelp av et medfølgende feste, skrus fast på baksiden av den 22 tommer store skjermen jeg har kjøpt (ettersom den har VESA-feste). Resultatet er at de får en stasjonær PC som tilsynelatende er integrert i skjermen, og det tror jeg de vil like:-) ZBOX-varianten jeg kjøpte ble levert uten optisk drev, så jeg måtte overføre installasjonsfilene for operativsystemet (det ble Windows 7, da er det enklere for både mamma, tanta mi og meg å hjelpe dem dersom det blir problemer med maskinen) til en minnepinne fra min egen maskin først (veldig grei guide til hvordan man gjør det her). Jeg har lagt inn Google Chrome, Windows Live Mail, Microsoft Security Essentials, Ad-Aware og Adobe Reader enn så lenge - det er ikke store greiene de trenger, men over de nærmeste dagene har jeg planer om å legge inn LogMeIn (for å kunne fjernstyre maskinen for dem om det skjer noe galt) og Dropbox. Og det er Dropbox dette innlegget egentlig skal handle om!

Jeg ble introdusert for programmet av Heidi Sitara Fjeldvig da vi holdt foredrag om å publisere slektsdata på web for DIS OAs medlemmer på Riksarkivet i desember ifjor, og har vært en trofast bruker siden det. La meg forklare hvorfor:


Det er litt vanskelig å forklare hva Dropbox er, så jeg satser heller på min evne til å forklare hva det gjør. Når du installerer det på en datamaskin, lager det en (tilsynelatende) ordinær mappe i eller ved siden av Mine Dokumenter som heter My Dropbox. Denne kobles til brukerkontoen du oppretter hos Dropbox, og om du installerer programmet på en datamaskin til med samme bruker, deles alle filene som ligger i My Dropbox. Dette skjer ved at Dropbox synkroniserer filene på Maskin 1 med ditt brukerområde på nettstedet deres, og når Maskin 2 kobles til Internett, synkroniseres den med nettområdets filer. Om du legger til en fil fra Maskin 2, overføres så den igjen til Maskin 1, osv. Ved å logge inn på dropbox.com kan du administrere filene dine akkurat som du gjør i Windows Explorer, og laste opp og ned, lage mapper, osv.
Om du skal samarbeide med en kollega eller medelev/-student om et prosjekt, kan en av dere lage en mappe i My Dropbox og dele den med samarbeidspartneren, slik at begge (eller alle, dersom dere er flere!) kan legge til filer, bidra i enkeltfiler, osv.! Veldig smart! Det ligger også en Public-mappe i My Dropbox, og ved å høyreklikke på filer i denne mappen og gå inn i Dropbox-menyen som kommer opp (sammen med de vanlige valgene fra Windows) kan du få generert en URL til akkurat denne filen (som f.eks. kan være en komprimert mappe med flere filer inni seg) som du kan dele med andre, enten direkte eller via f.eks. Facebook :-) Veldig grei funksjon dersom du vil vise en bekjent et morsomt bilde uten å måtte laste det opp til en e-postserver eller en bildedelings-tjeneste.
Her ser du hvordan du kan generere en URL for en Dropbox-fil
Som nevnt lagres alle filene på Dropbox' servere, så om du oppdager at du har glemt å skrive ut en presentasjon som ligger i My Dropbox og ikke har tilgang til egen maskin, kan du logge deg inn på nettsidene deres og laste ned derfra:-)

OG om ikke det er nok: Dropbox finnes som gratisapplikasjon både i AppStore og Android Market. Her lastes ikke filene ned, så om du ønsker å ha tilgang til en bestemt fil i My Dropbox når du er offline, kan du merke den som favoritt mens du er på nettet, slik at akkurat den lagres lokalt :-) Undertegnede brukte denne funksjonen for å ta med seg en detaljert reiseplan som ble utdelt på en studietur til Stockholm i vår, og var veldig glad for det etter å ha rotet bort papirutgaven :-P

Dropbox er forøvrig helt gratis, og man får 2GB gratis lagringsplass. Jeg har, etter 2 år, bare brukt omtrent 200MB, og jeg lagrer bl.a. alle forelesningsnotater der:-) Skriver notatene på den lille bærbare maskinen, slår den av og drar hjem til en stasjonær som øyeblikkelig henter ned dagens arbeid!


Om du ser nytteverdien i dette, og ønsker å prøve, er det dessuten lønnsomt for deg å gå inn via denne lenken. Registrerer du deg derfra, skal du bli registrert som vervet av meg, hvilket sikrer deg 250MB ekstra lagringsplass - helt gratis :-) Og det er vel ikke så gæli?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar