fredag 3. september 2010

Levende trådsneller og tissetrengte apemenn

Det er flere fordeler ved å vokse opp uten en mann i huset. F.eks. er toalettsetet (og -lokket) alltid nede når man kommer inn på do, og det er ingen okkuperer TV-en hver gang det sendes en fotballkamp. Om ikke dette er nok, slipper man å bivåne at en artsfrende klør seg på upassende steder i ens eget hjem. Det er nemlig dét menn (unntatt bestefar, som er sivilisert) gjør hele tiden - det har jeg lært av sitcom-er på TV3. Når de ikke gjør irriterende ting som dette, er de joviale, morsomme og sjarmerende infantile. Selvfølgelig. (Idiotkassa lyver som kjent aldri)

Hvis du har en over middels hendig mann i huset, og det har de fleste, ettersom de fleste menn anser seg selv som over middels hendige (er det noe vi mennesker er gode på, så er det å overvurdere våre egne evner. Og å slippe ut klimagasser, selvfølgelig. Så vi er faktisk flinke til flere ting. Applaus!), har du sannsynligvis sluppet unna en hel del praktiske problemer. Kanskje er du av det kompetente slaget som går Tim 'the tool man' Taylor (google det) i næringa, eller den som holder verktøy, kabler og annet ræl, men sjansen er stor for at gubben oppdager problemet (eller skaper det selv) og retter opp og forbedrer ganske av seg selv. Unntaket er selvfølgelig åpenbare problemer som ikke plager ham selv, som at taket på minstemanns soverom er lekk, og at det ramler slimete iberiaskogsnegler ned i krybben hans (som mor har kjøpt i en fancy interiørbutikk for å gi alle venninnene sine inntrykk av at hun har god smak) ettersom det nevnte hullet ligger midt i pilegrimsruten deres på vei til det lovede land, også kalt naboens petuniaer. Og iberiaskogsnegler frykter intet, de går rett på, selv om de må krysse en tomannsbolig og både Rødehav og ørken. De ville vært utrolig kule om de ikke hadde vært slimete skadedyr med en hang til alkoholisme, akkurat som en del av dagens ungdom.

Tilbake til fars fiksing: Hullet i taket plager ikke far - iberiaskogsnegler spiser ikke småbarn (såvidt vi vet), insekter (som omfatter alt som er mindre enn katter, leveres uten vinger og kan få enkelte damer til å hvine "iiiiiik") er et kvinneproblem på linje med fødsler, menstruasjon, sjokolade og følelser, og det er uansett ikke far selv som skal ligge i krybben og titte opp på stjernehimmelen i påvente av neste landing fundamentalistiske ekstremistsnegler. Derfor er det mor, som er et følelsesmenneske, som legger merke til hullet (det kan også skyldes at det er hun som må vaske slimete sengetøy og skrubbe snegleslim ut av vegg-til-veggteppet på minstemanns rom), og hun begynner selvfølgelig å mase. Og hvem har noen sinne gjort noe frivillig etter å ha blitt mast på? Så derfor gjør ikke far noe. Men ELLERS, når far får lov til å oppdage ting i sitt eget tempo, vil han nok i det minste forsøke å rette opp feilen eller fylle behovet, forhåpentligvis til stor applaus fra familien. Og når man bor uten menn eller spesielt hendige kvinner i husstanden (nå begynner vi å nærme oss innleggets poeng!) blir man nødt til å bli litt hendig på egenhånd.

De sier at nød lærer naken kvinne å spinne, men ordtaket sier intet om hvorvidt naken kvinne lærer å veve og sy, og om hun blir spesielt god til noen av delene. Muligens var naken kvinne historiens første trådsnelle, og det er hevet over enhver tvil at hun, etter å ha surret seg inn i tråden sin satte seg ned med litt sjokolade og var glad og fornøyd. Naken mann hadde nok funnet seg et passelig stort blad og litt dobbeltsidig tape før han fortsatte å løpe rundt og tisse på alt han så, sitrende av forventning til den kommende vinter og utsiktene til å kunne urinere navnet sitt i nysnøen.
Uansett hva vi kan lære om nakne menneskers tiltaksevne og -lyst av ordtaket, kan vi i det minste lære at mennesker både med og uten klær tilegner seg kunnskap og evner etter behov. Og nettopp derfor er det ganske praktisk å vokse opp uten en mann i huset - man må ganske enkelt finne ut av ting på egenhånd, enten ved å spørre om råd, eller ved å prøve og feile. Dette kan man selvfølgelig gjøre selv om man har en kyndig mann eller kvinne i familien, men er det ikke gjerne sånn at den som er best til en ting er den som vanligvis utfører den?
 Så derfor kan jeg takke min mor for å ha oppdratt meg i et testosteronfritt hjem - det har tvunget meg til å finne teknologiske og praktiske løsninger for alt fra lyd- og bildesystemer til vertikal lagring av bøker og film, samt gitt grobunn for en genuin interesse for enkelte lite feminine nerdefelter (som datamaskinbygging). Jeg er definitivt ingen verdensmester, de nye hyllene mine er ikke helt i vater og jeg kuttet meg til blods da jeg på lørdag byttet ut min tantes prosessorvife (kjip sak fra Intel) med en snasen Big Shuriken fra Scythe, men jeg prøver, jeg får det sånn nogenlunde til, og det gir en enorm glede å få til ting på egenhånd!

Mitt nyeste prosjekt, de nevnte hyllene, er slik sett helt i tråd med både DIY-bevegelsen (do-it-yourself) og den nyeste Clas Ohlson-katalogen (som kan lastes ned her) og Clas Ohlson-andan: det meste kan fikses selv, bare man er ydmyk i forhold til oppgaven, lytter til profesjonelle og bruker hodet. Å unngå å gape over for mye er også greit:-P Så med hyllene på plass, dypt forankret i veggen, vil jeg gjerne takke stenderdetektoren fra Clas som sier biiiip når den finner treverk eller andre snasne ting i gipsveggen min, videoen jeg fant på nettet som demonstrerte hvordan man kan bruke drillen (med skrutrekkerfunksjon) til å skru festeskrua i metallexpanderen (også kjent som mollyskruer) inn helt til baksiden har ekspandert mot baksiden av gipsen (veldig nyttig når man har rotet bort den for anledningen innkjøpte spesialtangen), mammaen min som overbærende setter spørsmålstegn ved min beslutning om å markere stendere med kulepenn på en hvit vegg og selvfølgelig de snille og flinke kollegaene mine som i det sistre er blitt pepret med spørsmål om hvor mye vekt diverse festematerialer tåler, hvordan plater skal pusses ned og hva slags drill som duger til jobben. Det føles veldig trygt og godt å kunne videreformidle et krevende spørsmål til en kollega og berolige den kunnskapssøkende kunden med at "vi får høre med NN - h*n kan ting". Og det stemmer som regel:-)


(og nei, jeg skriver ikke lange innlegg. De er bare korte på en litt langdryg måte)

2 kommentarer:

 1. Ikke roter jeg, ikke ser jeg på fotball (eller annen sport), ikke sitter jeg med hånda i buksa (ala Al Bundy), jeg gjør ting forholdsvis umiddelbart, er "handy man" (andres påstand, ikke min) og dolokket er ALLTID nede, med ett unntak: de få gangene jeg har damebesøk. Da er kun RINGEN nede ;-)
  Hmmm. Det må være noe galt med meg.

  Hilsen
  Kjell

  SvarSlett
 2. Jada, Kjell, det er masse galt med deg:-D Antageligvis er du ganske enkelt ikke mann, men kålrot eller myrsnipe:-D
  Er vel forøvrig mer vanlig at dere klør dere utenpå buksa? Det er jo *litt* mindre motbydelig, men bare litt! :-P

  SvarSlett