søndag 19. september 2010

Ordning och reda: katalogiseringsprogramvare

(oppdatert 9.10.10)
Jeg tenkte jeg skulle dele et par praktiske dataprogrammer med dere idag - programmer man gjerne ikke vet at man trenger før noen forteller om dem. I dette tilfellet kan alle erstatte "man" med "jeg" og "noen" med "Renate", også blir dette veldig personlig med en gang;-)
La oss nå ta et av disse små dypdykk i Renates personlighet før vi starter: Jeg er egentlig veldig ryddig og pertentlig. Alt skal helst sorteres og kategoriseres, og plasseres i henhold til dette i et rigid system. På ett tidspunkt satte jeg meg fore å sortere alle hama-perlene mine etter farge, noe jeg heldigvis ga opp etter en stund - men det hadde vært så mye bedre med et ordentlig system!
Av mamma lærte jeg å lage bokliste - når man har mange bøker er det nemlig veldig greit å ha en oversikt over hva man faktisk har, slik at man ikke kjøper en bok som ser veldig spennende ut, bare for å oppdage at man allerede har den, og i praksis vet hvor spennende den er. Så dette innlegget skal altså handle om samling og sortering, og programvare for å forenkle nettopp dette:-)

La oss nå tenke over hvorfor man skal føre lister over ting man har:
  • unngå å skaffe seg to av en ting
  • vite hva man faktisk har
  • beregne verdi på eiendeler
  • finne lettere frem i en omfattende samling
  • ha dokumentasjon på hva man har eid i forbindelse med et forsikringsoppgjør
Dette bør vel være en god samling med argumenter dersom man har mye rart? Men hvilke rare ting er det man kan katalogisere og sortere med programvare?
  • medier: bøker, filmer, cd-er, tegneserier, spill
  • samlegjenstander: mynter, medaljer, frimerker
  • inventar: sølvtøy, krystall, servise, kunst
  • oppskrifter
  • dingser: datakabler (hvor mange USB-kabler har man egentlig?), interne komponenter, osv.
 En database gjør det samme som et kartotek eller arkiv gjør - hvert element kan gjenkjennes, og følgelig sorteres etter, bestemte egenskaper. F.eks. har en centimeterlang, sort plastkube følgende egenskaper:
  • farge: sort
  • form: kubisk
  • lengde: 1 cm
Om denne kuben, hva den nå enn skulle ha som bruksområde, var en del av en større samling med kuber, kuler, pyramider og prismer i alle regnbuens farger men med en fast størrelse på 1 cm, ville de relevante variablene som etablerte skillet mellom de enkelte enhetene være farge og form. En database som lot deg registrere hver enhet etter nettopp disse kriteriene ville følgelig kunne gi deg muligheten til å vise alle blå pyramider, alle kuler eller alle røde former.

Om en bestemt egenskap ikke angis av den som fører opp enheten i systemet, vil det bli umulig å finne elementet etter akkurat den egenskapen, som om en arkivar med ansvar for nybygg i en kommune arkiverte plantegningene for Stavregrinden 4, et rekkehus med seks boenheter, under "bolig", "byggmester Fuge" og "2004" men ikke under "rekkehus". Om en kollega senere ville se på antallet rekkehus i kommunen, ville hun ikke finne Stavregrinden 4.
Overført til noe mer nærliggende: du har 500 DVDer, og skal ha skrekkmaraton, eller kanskje Johnny Depp-maraton. Tenk så greit det hadde vært om du kunne starte et dataprogram og angi at du ville ha en oversikt over alle skrekkfilmene du hadde, eller alle filmene hvor Johnny Depp sto på rollelisten!
Nettopp dét er noe av det mest praktiske med slike dataprogrammer:-D

Nå har dere ventet ganske lenge på poenget, ikke sant? Det gode rådet, tipset, lenken?
Nå kommer det:
BookCollector og DVD Profiler.

Nå kan jeg vel egentlig bare avslutte? Kaste inn håndkleet, morgenkåpen, ananasen og tandemsykkelen?
Det hadde vært ganske teit, og jeg vil ikke være ganske teit, så da fortsetter vi!
Alle ombord?


BookCollector (nå versjon 7.1) utgis av et nederlandsk firma ved navn Collectorz.com, og er ett av flere databaseprogrammer som produsenten står bak (bl.a. har de programvare for musikk- tegneserie- og filmsamlinger). I tillegg har de utviklet egne AppStore-applikasjoner for de fleste av programmene sine, som lar brukerne synkronisere samlingen sin med sin iPhone eller iPod touch, og dermed ha hele databasen for hånden under en bytur som ender opp i en bokhandel (*glis*).
For å bygge opp en samling legger man inn hver boks ISBN-nummer (noen ganger må man bygge opp profiler fra bunnen av), og lar programmet søke opp informasjon om den aktuelle utgivelsen. I de fleste tilfeller ender man da opp med omslagsbilde, sideantall, utgivelsesår, forlag, osv., samt genre og emne. Disse kan man selvfølgelig endre etter eget forgodtbefinnende, men det er greit å være konsekvent og rekkevidden av sine handlinger bevisst - det kan fort bli tilløp til kaos, og det er det ingen som liker, ihvertfall ikke så mange, og antageligvis ingen av dere som leser dette, for hvilken kaostilhenger ville vel lest et blogginnlegg om å skape orden?
Så om jeg føler for å fordype meg i naziondskap, kan jeg bla meg frem til temaet moral og etikk - ondskap og supplere med historie, og nyte godt av en boksamling på godt over 600 titler :-)
Collectorz.com har gjennomførte nettsider, er stabile og tilsynelatende svært profesjonelle, og jeg har brukt databaseprogrammet deres i tre år uten problemer, så her er det ingen betenkeligheter med å anbefale:-) Den eneste ulempen er at mange titler automatisk tillegges emner fra f.eks. amazon.com, noe som kan skape litt krøll i ens eget emnesystem, særlig når man bruker den norske språkpakken...
Uansett, programmet koster $49,95 (litt over 300kr etter dagens kurs), og da får man mindre oppdateringer (f.eks. fra 7.1 til 7.2) gratis, mens man kan kjøpe store oppdateringer (7.9 til 8.0) til nedsatt pris (rundt $20), og selvfølgelig velge å avstå fra å oppgradere :-) I tillegg har de en nettversjon (BookCollector Connect) av programmet som jeg aldri har prøvd, og som koster $19.95 (ca 120kr) per år. AppStore-applikasjonen koster 55kr og kan kjøpes gjennom iTunes. De har dessuten en demoordning hvor man kan laste ned en fullversjon av programmet og legge inn tredve titler (var ihvertfall så mange før - nå er det hemmelig :-P), og det er også mulig å få en tredvedagers periode med Connect-utgaven.
Collectorz selger også tre typer strekkodelesere (bøkers EAN-nummer tilsvarer ISBN-13-nummeret), hvor den enkleste, en CueCat, er rimelig nok til å kunne sendes til Norge uten å måtte fortolles, men samlingen bør vel være ganske omfattende for at man ikke skal orke å skrive inn ISBN-sifrene selv? Da virker det mer meningsfullt med den trådløse varianten de selger (da kan man f.eks. stå på en stige og scanne strekkoder), men inkl. moms og fortollingsgebyr kommer den lille tassen opp i en pris på over 1200kr...


DVD Profiler (nå versjon 3.6) utgis av Invelos. Programmet er langt billigere enn MovieCollector fra Collectorz - invelos tar $29,95 (litt under 185kr) for sitt produkt, og jeg tror at det egentlig henvender seg til et litt annet publikum - at det er tiltenkt samlere heller enn oss dødelige. De oppfordrer sterkt til at brukerne deler sine data med omverdenen, men har samtidig et ganske omstendig system for brukerbidrag, så det er ikke verdens mest brukervennlige. Likevel velger jeg å bruke, og anbefale, dette fremfor MovieCollector. DVD Profiler har nemlig hittil vist seg å være sterkere på norsk film og på halvsære titler, som mine to russiske filmer, "Voditel' dlya Very" og "Papa", og det skal de har litt kred. for! I tillegg er det veldig enkelt å legge til kjøpstidspunkt, -pris og -sted, og programmet har et innebygget statistikksystem som lager småstygge diagrammer over samlingens genresammensetning, gjennomsnittspriser, osv.:-)
Akkurat dét behersker også MovieCollector finfint, og ingen av programmene har feilfri eller komplett norsk språkfil, så det er kanskje like greit å anbefale en prøvekjøring av begge? Legg inn dine særeste/eldste filmer og se hva programmet finner:-)


EAN/ISBN
slike strekkoder (ikke EAN) kan man lage her. Litt morsomt, og potensielt nyttig :-P
Dette er to forkortelser jeg nå har brukt i forbindelse med strekkoder, og det krever kanskje litt forklaring?
Når man registrerer en DVD, bok eller CD, er det en stor fordel, om ikke akkurat en nødvendighet, å bruke strekkoden fremfor tittel/forfatter/artist for å søke opp utgivelsen. Grunnen er selvfølgelig at det gis ut utallige utgaver av samme produkt - f.eks. hardcover- og pocket-utgaver av bøker og spesialutgaver av filmer. To utgaver kan gjerne variere i lengde (f.eks. utgis ofte regissørens foretrukne utgave separat med den ordinære), det kan være ulike soner på platen, tekst- og språkvalg kan være forskjellige, og en nyutgivelse kan ha fått en visuell ansiktsløftning i forhold til originalen. Bøker igjen kan ha fått nye kapitler i nye utgaver, og og kan derfor ha ulik lengde og ulikt omslag.
Så, som sagt: bruk strekkoden!
Strekkoder på bøker er i praksis deres ISBN-13-nummer (ISBN er en bokutgivelses unike identifikasjonsnummer, og angir bl.a. utgivelsesland). Koden kan enten leses med en strekkodeleser, eller skrives inn manuelt. EAN er den internasjonale (eg. europeiske) standarden for strekkoder på vanlige produkter, og består av 13 sifre, akkurat som et ISBN-nummer :-)

Andre databaseprogrammer
What You Own, for registrering av bl.a. sølvtøy, steintøy og krystall. Gjør det lett å legge inn verdier og endre antall (f.eks. dersom du har 10 teskjeer i sølv), og legger sammen den totale verdien av verdisakene dine. Programmet er også praktisk dersom du samler på serier av porselen eller sølv: du vet alltid hva du har og hvor mange av hver ting :-) En ulempe er at det er begrenset valutastøtte, så man må ignorere dollartegnet og tenke kroner. Forøvrig er programmet gratis, og det liker vi!

Collection Studio er vel hovesakelig et program for samlere - f.eks. numismatikere og filatelister. Undertegnede oversatte det til norsk for å kunne gi det bort som gave, så om noen bruker det i norsk språkdrakt og irriterer seg over feil eller formuleringer, kan de sende en frustrert tanke til meg:-P
Det flotte med CS, er at det er mulig å sette sammen nye type samlinger og legge inn egne datafelt i disse - programmet er som sagt optimalisert for samlere, og kommer med ferdige maler for frimerker, mynter, medaljer og et par andre ting. Om du, som jeg, samler på noe helt annet, er det altså ingen hindring; lag en ny samlingstype og angi de relevante egenskapene for samleobjektene dine (f.eks. har steinsamlingen min et datafelt for vekt og ett for farge). Helt perfekt dersom du samler på noe som er såpass spesielt at ingen har laget et dedikert program for det!
Programmet koster $35 (cirka 215kr), men kan prøves gratis i 10 dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar