søndag 27. mars 2016

Eple sa 'n, og så ...gulrot?

Min familie har en litt merkelig sjargong (det er vi sikkert de eneste i hele verden som har?). Den er full av sitater og parafraseringer fra gamle sanger, filmer og revynumre, og vi er glade i ordspill av typen "det skulle blot mankere, grønt i en farvehandel". I samme gate finner vi "eple sa'n, og så banna'n" (for dere som ikke klarer å snakke tilstrekkelig bredt: "bannet han" uttalt på samme måte som "banan" med trykk på første stavelse). Men det ble ikke banan på meg idag. Neida, idag ble det gulrotkake.

Gulrotkake og jeg har ikke hatt så mye med hverandre å gjøre gjennom årene. Jeg er verdensberømt i hele familien for min skepsis til at sunne ting kan være godt, så gulrotkake virket som en selvmotsigelse. Eller i det minste en vond kake. Jeg har smakt på et par eksempler som barn, og var ikke videre sjarmert, men etterhvert som jeg har blitt voksen, har jeg forstått at det nok er noe jeg liker nå, etter at smaksløkene mine har fått utvikle seg litt (misforstå meg rett, jeg er fremdeles over gjennomsnittet vanskelig i matveien, jeg er bare mindre vanskelig). Derfor kjøpte jeg inn gulrøtter (en ukes tid etter at jeg kjøpte kremosten til glasuren) og bestemte meg for å bake en gulrotkake.

Det vil si, jeg bestemte meg for å bake enten kanelsnurrer, gulrotkake eller sharlotka, men etter mye om og men klarte jeg å bli enig med meg selv. Og med det mener jeg ikke at jeg har slått fra meg de to andre, men at jeg fikk ut fingeren og bakte gulrotkake.

Før jeg kunne bake, måtte jeg naturligvis ha en oppskrift å følge, og fikk meg en real overraskelse: gulrotkaker er jo ikke sunne! De er tvert imot fulle av olje og sukker. Som naturligvis forklarer hvorfor de smaker godt. Internett er heldigvis fullt av alternativer som reduserer mengden av det ene eller det andre, og jeg fant etterhvert en variant som virket relativt tiltalende. Etter noen små justeringer satte jeg igang, og resultatet ble overraskende vellykket. Med tanke på det estetiske var det kanskje litt mye kanel i glasuren, og hadde jeg hatt sukrinmelis i hus, kunne jeg redusert kalorimengden med cirka 400 kcal, men jeg kan absolutt stå inne for resultatet.


Gulrotkake i liten langpanne

Steketemperatur: 175 grader
Steketid: 25-30 min
Porsjoner: 24

Ingredienser:


 • 80 g mykt smør
 • 20 g splenda (ev. 200 g sukrin)
 • 85 g brun farin
 • 3 egg (eller eggsubstitutt, jeg brukte dette for å redusere kaloriinnholdet)
 • 285 g fullkornmel
 • 230 g gulrot (cirka 4 middels store)
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts kanel
 • 1/2 ts allehånde
 • 1/4 ts salt
 • 1,2 dl kjernemelk
 • 1 ts vaniljeessens
 • revet skall av 1 appelsin


Fremgangsmåte:

Begynn med å lage en erstatning for kjernemelk ("buttermilk"). Du kan naturligvis melke en ku og begynne å kjerne smør, men jeg synes denne fremgangsmåten er litt enklere: finn frem et målebeger der det er merket av for 1 cup, ha i 1 ss 7 % eddik og fyll opp til 1 cup-merket med melk (jeg brukte ekstra lett melk). Rør rundt og la stå (du ender opp med cirka 1 dl mer kjernemelk enn du trenger til oppskriften. Du kan også benytte sitronjuice istedenfor eddik, hovedsaken er at melken skal få lavere pH og skille seg).

Finriv deretter gulrøttene og skallet fra appelsinen. Prøv å unngå å rive fingertuppene dine sammen med gulrøttene - de ligner kanskje på bleke gulrøtter, men de smaker ikke det samme. Bland sammen mel, bakepulver, salt og krydder, og vend gulrøttene inn i dette.

Pisk sammen brun farin, splenda/sukrin og smør, og tilsett eggene ett etter ett (pisk det første ordentlig inn før du tilsetter det andre). Det går helt fint å bruke eggsubstitutt i denne oppskriften, selv om eggeplommer nok ville satt finere farge på kaken. Pisk så inn vaniljeessens og appelsinskall, og vend vekselsvis inn kjernemelk og melblanding. Fordel deigen i en liten langpanne (bruk gjerne bakepapir i bunnen og bruk formfett for å unngå at den blir hengende fast) og sleng den inn i ovnen. La den være der inne til den trygler om nåde (25-30 min). La kaken avkjøles i formen før du hvelver den ut på et fat (eller noe sånt - her er det lov å være kreativ!).

Glasur:

 • 200 g lett Philadelphiaost
 • 80 g smør
 • 100 g melis
 • 1/2 ts kanel
 • 1/4 ts appelsinolje
Glasuren er suget av eget bryst, og blir nok justert noe til neste gang. Pisk mykt smør og tilsett ost, appelsinolje og kanel. Tilsett melis inntil du har en passe fast glasur. Smør over kaken når den er ferdig avkjølt og del den opp i passe store stykker.

Totalt endte jeg opp med 2067 kcal på hele kaken og 1297 kcal på glasuren, hvilket vil si 140 kcal per stykke. Om den lages med sukrinmelis istedenfor vanlig melis, ender vi opp med 124 kcal per stykke.
Ved bruk av egg istedenfor substituttet, blir det 10 kcal ekstra per stykke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar