mandag 2. januar 2012

Om å få penger tilbake

Det er gøy å bruke penger, ikke fordi man bruker dem, men fordi man får noe igjen. Det at kontoen tappes er selvfølgelig ikke like morsomt, og da er det kjekt å finne ordninger som sørger for at det drypper litt tilbake på en selv hver gang slusene åpnes og pengene strømmer ut fra kontoen!
Slike ordninger omfatter bl.a. medlemsbonus og kredittkortbonus, samt nettsteder som kickback.no.
Felles for dem alle er at de gir deg en bonus (fra 1 % og oppover) på bestemte kjøp, og denne bonusen kan enten betales ut til din debet- eller kredittkonto eller tas ut i gavekort eller tjenester.
Det man alltid bør huske på når man bruker slike ordninger, er å bruke hodet. Firmaene som tilbyr disse ordningene, gjør det for at du skal bruke deres tjenester fremfor konkurrentenes, enten det er snakk om Trumf som vil at du skal handle på Kiwi istedenfor på Rema, eller TwoCards som vil at du skal bruke deres kort som betalingsmiddel, og forhåpentligvis ikke gjøre opp for deg når måneden er over, slik at de kan få renteinntekter fra deg. Husk derfor at selv om du får noe tilbake på bestemte kjøp, har du uansett brukt mer enn du får tilbake, så om kjøpet er unødvendig, går du uansett i minus. På samme måte er det ikke sikkert at en god prosent kickback betyr at totalprisen blir lavere enn hos konkurrentene - sjekk alltid før du kjøper!

Og så en liten oversikt over hvem som gir hva når:

Trumf: 1% på alle kjøp i Norgesgruppens matbutikker (Kiwi, Ultra, Joker, Meny, Spar, m.v.). Medlemskort trekkes i kassen, men medlemskortet kan også kobles til et vanlig debetkort slik at bonusen registreres når kjøp betales med dette. Bonusen kan når som helst overføres til debetkonto, og kan også brukes i nettbutikken Flust.

Trumf Visa: Det samme som vanlig Trumf, bortsett fra at man får 3 % bonus på kjøp i Norgesgruppens butikker, og 1 % på alle andre kjøp (med unntak av konkurrerende matvarekjeder)

Coop: fra 1 % på alle kjøp i Coops butikker (Obs!, Meny, Prix, m.v.) samt i noen andre butikker, som f.eks. KappAhl. Bonusen avgjøres av hvilken region man tilhører. Bonusen kan tas ut ved årets slutt. Det koster 300kr å "kjøpe seg inn" i Coop.

BankNorwegian: 1 % på alle kjøp, opptil 20 % på flyreiser fra Norwegian. Bonusen kalles CashPoints, og kan kun brukes som betaling for flyreiser.

TwoCards: fra 3 % på bestemte varegrupper. Man kan velge mellom flere bransjebonuser bl.a. klær og sko, elektronikk og sport, og hvorvidt du får poeng for handelen din, avhenger av hvilken MCC-kode butikken du handler hos er registrert under. MCC-kodene avgjør hvilken bransje bedriften tilhører, og om du er usikker, kan du kontakte den enkelte butikk og forhøre deg. Platekompaniet er f.eks. registrert som "elektronikk", mens CDon ikke er det. Bonusen registreres etter noen dager, og om du bytter bransjebonus før du har fått bonusen for kjøpene dine, mister du den potensielle bonusen. Samtidig har TwoCards spesialkampanjer hvor du kan få ekstra bonus. Gjennom 2011 ga f.eks. kjøp hos Ellos ytterligere 7 % bonus. Du kan tjene maks. 2500kr per år i bonus, og når du har over 100kr, kan du overføre dem til kredittkontoen din, og dermed få en lavere regning. :-)


Obos Mastercard: gir 4 % på kjøp i butikker som er registrert under MCC-kodene for Bolig og Bygg, deriblant Home & Cottage, Clas Ohlson, Jernia og IKEA. Er kun for OBOS-medlemmer.

Kickback.no: varierende prosenter for kjøp i utvalgte nettbutikker, deriblant CDon, bokkilden og Ellos, dersom man går inn gjennom Kickbacks nettside. Poengene kan veksles inn i gavekort og SpendOn-Visa. Porto må betales med opptjent bonus.

I tillegg er det flere andre kredittkortselskaper som også gir bonus på forskjellige kjøp, så det kan være greit å undersøke litt først :-)

1 kommentar:

  1. hørt om kickback men ikke brukt det før, selv om jeg nå innser at jeg kunne jo brukt det sist gang jeg handla hos nelly. Bra innlegg!

    SvarSlett