onsdag 9. februar 2011

Fantanistisk snasent - eller?

Det kan hverken stikkes under stol, skyves under busk eller gjemmes bak øret (de to siste kommer garantert til å slå an blant den vage, demografiske gruppen kjent som kidsa) at jeg er veldig glad i dingser. Jeg liker å lese om dem, fikle med dem, kjøpe dem og krangle med dem. Faktisk bruker jeg en ikke ubetydelig del av fritiden min til å krangle med dingser. Hovedsakelig Squeezeboxen, som liksom skal spille musikk fra en ekstern harddisk. Det hender det faktisk at den gjør også, men det er langt mer vanlig at den bestemmer seg for å ikke gjøre noe som helst. Eller å laste ned samme oppdatering uten hell tyve ganger, og nekte å fungere før dette er gjort. Eller å spille den samme sangen om igjen og om igjen selv om et helt album er valgt. Kort sagt: Squeezeboxen min er i trassalderen, og om den ikke snart forbedrer personligheten sin, kommer jeg til å stenge den inne i et mørkt rom for godt.
Men uansett, det var ikke Squeezeboxen dette skulle handle om! Neida, dette innlegget skulle handle om ting som muligens gir seg ut for å være noe det ikke er, men som ikke kan beskyldes for det fordi de ikke egentlig utgir seg for å være noe som helst. Ting som markedsføres med mange fine ord, men uten at det egentlig blir gjort rede for hva den gjør.
Her har dere et eksempel:
Skjermdump fra sonyericsson.com

Dette er en form for mobiltilbehør fra Sony Ericsson. Bildene forteller oss at dette noe som ligner en mellomting mellom brillefuteral og leppestift, og at det kan kobles til mobiltelefonens lydutgang.
Overskriften opplyser om at dette er et "Mediehøyttalerstativ", men er det et stativ for mediehøyttalere? Et stativ som er høyttaler? Og medie? Hvilket medium? Lyd? Bilde? Høyttalere har utelukkende med lyd å gjøre (nettopp!), så gjør denne saken noe mer enn evt. å formidle lyd?
Dette var merkelig! Vi leter videre etter meningen bak det hele!
Under det store bildet finner vi tre mindre tekstbiter som gir følgende informasjon:

"Legg MS430 i lomma. Og kom deg av sted. Klar til å rocke? Eller vil du bare kule'n? Koble MS430 til mobilen. Og nyt favorittmusikken. Se videoene dine. Eller slapp av med en film. På den lokale kafeen. På stranden. Hvor som helst!"

"Ganske enkelt vakker. Laget av aluminium. Perfekt form. MS430 er et elegant, bærbart underholdningssystem. Du må bare vise den frem. Sett i gang. Vær stolt. Det er vi! "

"Plug and play. Så enkelt er det. MS430 har ingen ledninger. Ingen lader. Bare legg inn de tre medfølgende AAA-batteriene. Koble telefonen til 3,5 mm-kontakten. Og la MS430 underholde deg. "

Jaha? Denne dingsen kan altså puttes i en lomme, og kan kobles til mobilen når man vil nyte favorittmusikken eller se video, og det kan gjøres hvor som helst. Dessuten er den vakker, og et bærbart underholdningssystem. Om ikke dette er nok, er den batteridreven og kobles til AUX-inngangen på mobilen.

Foruten overskriften, som opplyser om at dette er et mediehøyttalerstativ, står det altså ingen verdens ting om at dette er en høyttaler. Noe jeg tror det er. Antageligvis er det en høyttaler som også holder mobilen stabilt liggende i 45 graders vinkel fra underlaget.
Men relevant informasjon, det vil de ikke gi! De vil ikke fortelle at det faktisk er en høyttaler, de nevner ikke styrke,tilkoblingsmuligheter eller batterilevetid. Ytre mål. Nada.

Teksten nevner jo dessuten at dette er et underholdningssystem. Sist jeg sjekket, var dette et uttrykk man brukte om en samling av elementer som i fellesskap kunne frembringe/lese visuelt og/eller auditivt innhold og presentere det for sitt publikum på en god måte. Samtidig må det være en viss versatilitet inne i bildet, for en CD-spiller er vel intet underholdningssystem? Nei, jeg tror vi må mer i retning av hjemmekinoanlegg, eller en avansert spillkonsoll som både lar deg spille, surfe på nettet og høre på musikk, eller noe i den retningen. En høyttaler er ikke et underholdingssystem. Det er heller ikke et stativ. Selv ikke en kombinasjon av disse, som f.eks. en iPod-dock med innebygde høyttalere, er et underholdningssystem. Det er snarere en slags symbiotisk greie - ipoden er bedre med høyttaler, dockingen ser mindre dum ut med ipod... (se forøvrig dette snasne bildet) Om man kjøper denne greia og den ikke gjør noe annet enn å forbedre lyden og holde mobilen stabil, bør man med andre ord kunne saksøke SE for villedende markedsføring...

Man skal kunne bruke den på kafé, men hvis det er en høyttaler, er man jo garantert å bli kastet ut fra ethvert spisested om man slår seg ned for å nyte sine favorittlåter over en kopp med fancy kaffe, og samtidig "deler"  musikksmaken sin med alle andre i lokalet. Så hva er egentlig meningen?
Skal du høre på musikk og bruke en høyttaler, trenger du ikke et stativ for mobilen. Dagens mobiltelefoner er nemlig så avansete at de kan ligge stille, helt av seg selv. De løper ikke av gårde, de ruller ikke rundt. De bare ligger der, har kapitulert, venter på neste omgang fra din side. Skal du se på filmklipp på 5min, klarer du å holde telefonen stabilt. Det kan du endatil gjøre uavhengig av tilgangen på plane flater. Du kan justere avstanden til øynene dine etter behov. Og hvor mange ser langfilmer på mobilen? Skjermene er knøttete og for at en film i det hele tatt skal kunne sees, må den gjerne komprimeres til det ugjenkjennelige. Jeg tør påstå at noe slikt som dette kunne vært relevant, i et noe forstørret format, for nettbrett. Med en 9"-skjerm kan dette ha noe for seg.

Det mest irriterende er selvfølgelig at den latterlig meningsløse teksten som lykkes i å skape et sug etter å eie nettopp denne dingsen...
Og nei, jeg er ikke sint, jeg er en blanding av oppgitt, fascinert og forvirret! :-P

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar