søndag 19. mai 2019

Fanget med en Sommerwind

Igår skrev jeg om den overflødige rosebusken jeg hadde endt opp med fordi hjernen min var lettere indisponert. Jeg er nå litt usikker på hva jeg skal gjøre med den - det er en bunndekkerose av typen "Sommerwind", også kjent som "Surrey", "Vent d'éte" og "Korlanum". Det franske navnet betyr jo sommervind, slik det opprinnelige tyske navnet (ja, dette er en tyskerrose, og det høres ikke bra ut. Sorry, Tyskland!) gjør, men det er ikke samme plante som "Summer Wind" - den så nemlig dagens lys ti år før Sommerwind, og er amerikaner. Er du lettere forvirret? Jeg også. For å gjøre forvirringen komplett, skrives "Sommerwind" både "summerwind" og "sommervind" her og der.
Uansett, jeg har nå en rosebusk som trenger et sted å slå rot, men den passer ikke inn i oppsettet jeg har laget meg - jeg skulle jo ikke ha enda en potte...

Den fornuftige løsningen er naturligvis å prøve å adoptere den bort, eller i verste fall å kaste den. Jeg har råd til å tape 149 kr. Men hvorfor gjøre det fornuftige? Det er jo ikke noe gøy! Så da kjøpte jeg en ny potte, og konkluderte av en eller annen grunn med at det var mye bedre å betale 499 for en potte enn å kaste bort 149 kr. Så nå har tyskerrosa fått seg et sted å bo. Jeg tviler dog på at den vil trives - det er riktignok mer jord i den nye potta, men det er nok altfor lite til at den vil vokse seg stor og sterk, og den kan uansett ikke overvintre i den, så om den ikke sykner hen og dør av seg selv (eller av mine manglende evner til å ta vare på den), regner jeg med at den går i søpla når høsten kommer.

Og til informasjon: balkongen min er overfylt nå. Plantelisten er som følger:

 • Rose, Coral Dawn
 • Rose, Aspirin
 • Rose, Sommerwind
 • Lavendel (3 stk)
 • Ryllik
 • Storkenebb (2 stk)
 • Floks (3 stk)
 • Kuletistel
 • Engforglemmegei (2 stk)
 • Fagerklokke
 • Karpatklokke
 • Akeleie
 • Basilikum
 • Oregano
 • Timian (3 stk)
 • Salvie (2 stk)
 • Estragon
 • Ananasmynte
 • Mynte
 • Rosmarin
 • Basilikum
 • Verbena
 • Blodbeger
 • Oppstammet tåre
 • Silver Falls (5 stk)
 • Bacopa (4 stk)
 • Million bells (2 stk)
I tillegg kommer noen sukkerertspirer, og forhåpentligvis remonterende jordbær og markjordbær innen slutten av uka. Og ja, det har blitt relativt trangt der ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar