søndag 18. desember 2016

Renates første brev til korintene

Husker du den gangen du fullt ut innså at pølseskinnet er en tarm og at den første halvdelen av "leverpostei" indikerer hva dette pålegget faktisk er laget av? Husker du vemmelsen?
Vet du hva som utløses i den lille havfruens
hjerne når hun blir glad?
Endelfiner.
Eller kanskje ikke? Kanskje jeg var et uvanlig sart barn. Ingen av disse tingene fikk meg til å slutte å spise pølser eller leverpostei - det var bare litt frastøtende opplysninger, ikke noe hinder. Slik har jeg det også med svisker, rosiner og korinter. Hvorfor skrukkete, tørkede plommer eller druer egentlig er ekkelt, aner jeg ikke. Det er liksom bare noe frastøtende ved det - muligens en vag assosiasjon til inntørkede menneskelik, som ismannen Ötzi. Men det har ikke forhindret meg i å være en stor tilhenger av sviskegrøt, sviskekompott og sviskeyoghurt, eller fra å spise rosiner sammen med melk og havregryn. Nei, det er kun én arena jeg ikke vil ha rosiner inne i bildet, og det er i bakst. Rosinboller er en vederstyggelighet i mine øyne, og så også krydderkaker, mor Monsen og julekake - alt av grunnleggende velsmakende kaker som gjøres vemmelige takket være rosiner og korinter. Og mens jeg nå står med hodet trygt plantet i melposen og med klare planer om å hamstre sirup, bakepulver og andre produkter som blir latterlig billige nå like før jul, tenker jeg triumferende at hverken rosiner eller korinter skal få komme oppi kakedeigen min. Og så kan man naturligvis spørre seg om det å stenge noen ute i juletiden egentlig er så bra - er ikke julen nettopp tiden for å åpne opp hjertedøren og slippe solen inn (nei, det var noe annet, det), for å si at joda, det er plass i herberget, i alle fall om herberget er Hilberts hotell der antallet rom er uendelig (mon tro om antallet renholdsarbeidere også er uendelig?) og for å mette veldig mange mennesker med bare én juleribbe?
Joda, det er det nok, men jeg velger nå likevel å nekte korintene adgang til riket.

Og mens jeg venter på at julefreden skal senke seg, baker jeg småkaker, drikker te og gir litt blanke i at det er rotete rundt meg. Og skriver jobbjulesanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar