søndag 29. mai 2016

Kjoleforfølgelsesvanviddet

Sensommeren 2015 følte jeg meg lettere forfulgt. Vi har vel alle opplevd det - vi googler noe, eller kikker på et bestemt produkt på en nettside, og får deretter opp reklamer for produktkategorien eller det konkrete produktet på facebook og via diverse nettsider, slik at vi kanskje vil bestemme oss for å kjøpe produktet. Og det sprer seg, litt som syfilis. Som da jeg sendte Oda en lenke til et produkt hos Royal Design som var like dyrt som det var meningsløst, og hun deretter ble forfulgt av produktet, delte det på facebook og sørget for at det ble spredt videre.

Jeg hadde det slik med en kjole. Jeg hadde funnet den på Zalando, og forelsket meg i den. Den var alt jeg drømte om (nesten, i alle fall), og jeg følte at om jeg fikk den, ville alt bli bra (og alt er som kjent ganske mye). Men fornuftig som jeg innimellom er, innså jeg at jeg ikke hadde noe bruksområde for den, og at jeg følgelig ikke kunne rettferdiggjøre å bruke de 900 kronene Zalando krevde i medgift. Så begynte forfølgelsen. Kjolen var overalt. Den hånet meg med sine blomster og sitt rosa midjebånd. "Kom til meg," lokket den, og jeg adlød, forelsket som jeg var, og ble ledet til Zalando igjen - der kjolen ikke var å oppdrive, fordi så mange andre hadde hatt de samme følelsene for kjolen som jeg hadde. Så der satt jeg, uten mulighet til å oppfylle min drøm om å eie kjolen jeg strengt tatt ikke trengte, og reklamene fortsatte å håne meg helt til løvet begynte å falle fra trærne.

Det var naturligvis dypt traumatiserende, og det føltes samtidig som et lite nederlag at jeg faktisk la merke til reklamen - jeg, som for det meste ignorerer slik visuell støy ganske så effektivt, følte at blikket mitt ble trukket mot hvert eneste bilde av kjolen, som et kokekar for induksjon mot en neodymmagnet.

Det kalles "schælihet", tror jeg
Så gikk Jorden sin nesten en hel gang rundt solen, og jeg begynte å se etter sommerkjoler igjen hos Zalando. Den store kjærligheten (eller kjoligheten?) hadde bleknet, føltes det som, jeg hadde innsett at den og jeg aldri ville bli ett. Dessuten hadde reklamene fra Zalando avtatt, og blitt avløst av reklamer fra Royal Design, som syntes jeg burde kjøpe en påfuglfigur. Og der var jeg egentlig ganske enig med dem, for jeg ville gjerne ha den påfuglen, det var bare det at jeg ikke syntes den var verdt 30 000 kr.

Og mens jeg satt der og kikket på kjoler som kunne tilfredsstille mine krav (hovedsakelig "ikke få meg til å se ut som en bøtteknott som snart skal kalve"), åpenbarte den seg plutselig. Kjolen min. Den enebårne, salvede og Gud-vet-hva. Kjolen fra 2015. Euforien var til å ta og føle på, og jeg innså at jeg aldri ville tilgi meg selv om jeg lot sjansen gå fra meg igjen. Særlig ikke når den var nedsatt i pris.

Og for å unngå å gjøre en allerede unødvendig lang historie enda lengre: Renate+kjolen=sant.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar