torsdag 10. november 2011

Når et bilde krympes i natt

Da Oscar ble en del av familien, knipset vi bilder i hytt og pine. Han var verdens vakreste, og det skulle selvfølgelig dokumenteres! Resultatet er, bare for mitt vedkommende, en 15cm høy stabel med bilder, samt et lite og fullspekket album.
Men dette var i gamle dager. For 10 år siden. Det var da alle fremdeles hadde film i kameraet, og man måtte sende inn de magiske rullene til fotobutikkene.
eksempel på vannmerke
Tidene forandret seg. Etter konfirmasjonen min (som jeg tror fant sted i 2003) kjøpte jeg mitt første digitale kamera. Noe fantastisk noe fra HP med 5 megapixler og et gigantisk minnekort på 256 megabyte. De digitale bildene var et faktum! Men med digitale bilder fulgte frustrasjon over kaotisk mappestruktur, kryptisk navngiving og andre livets bagateller, og harddiskkaoset var et faktum. Så tok datamaskinen kvelden, og på sett og vis var det like greit. Men altså, dette skulle ikke handle om min datahistorie. Dette skulle handle om et snedig lite program!
For nå som jeg igjen har et lite nurk i familien, knipses det jevnt og trutt. Eller, kanskje ikke så jevnt, men i det minste ganske trutt når det først knipses! Renate har dessuten fått seg speilreflekskamera av den rimelige sorten, og dermed er det enda morsommere å ta bilder av Adina. Og bildene? De blir lagret i Nikons selvvalgte mappe, i hver sin undermappe. Og de blir lagret i miniatyrmapper. Og i bilderedigeringsmapper. De blir lagret omtrent overalt. Men nå skal FastStone Photo Resizer gjøre noe med problemet. Dette gratisprogrammet gjør det til en veldig enkel sak å flytte over filer fra en mappe til en annen, og å i prosessen endre filtype, størrelse eller navn, i tillegg til at man bl.a. kan legge på vannmerke. Dette er f.eks. perfekt når man raskt og smertefritt vil gjøre bildene litt mindre og litt lettere i forbindelse med blogging eller bildedeling, eller når man, som meg, gjerne vil ha 650 bilder tatt med fem forskjellige kameraer inn i samme mappe med samme navnestruktur.

Kjapt, trygt og gratis!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar