Akademika har tidligere markedsført seg som "billigst på pensum" (eller noe i den gata), og ut fra trafikken i kjedens filial på Blindern, aksepeterer mange studenter dette som en sannhet. Akademika er liksom bare der, den snille, akademisk innstilte bokhandelen hvor vi to ganger i året toger inn for å tømme bankkontiene våre for hardt oppsparte penger fra uker med feriejobbing på pensumbøker og kompendier. Den er liksom en del av den underlige, muligens soppbefengte, organismen som kalles UiO, på samme måte som Bunnpris eller Fredrikke. Og man tror jo det beste om sine egne?
Ettersom jeg alltid (relativt begrep) har vært glad i bøker, og aldri har likt å skille meg fra pengene mine, har mine bokkjøp i stor grad vært forbundet med prissammenligninger hos alle kjente aktører - jeg kjøper ikke en bok i butikk med mindre det er noe veldig sært, eller et akutt behov for å bruke penger. Dette skjedde sist for et år siden, og da kun fordi jeg endte opp med å betale noe i retning av 50 kroner for to bøker jeg faktisk hadde hatt lyst på lenge. Derfor har det vært naturlig for meg å behandle innkjøp av pensum på samme måte, og nå i disse pensumkjøpetider tenkte jeg at jeg kunne dele noen råd og erfaringer som kanhende kan komme noen til nytte :-)
Si at du nå sitter med pensumlistene foran deg. De inneholder sannsynligvis en del bøker du skal lese, en del du bør lese, og muligens noen du kan lese dersom du får veldig mye fritid. I tillegg er det nok ett eller flere kompendier per fag. Det første vi gjør, er å eliminere unødvendige innkjøp. Søk opp artiklene som kompendiet inneholder på nettet, og se om de er fritt tilgjengelige, lar seg laste ned via JSTOR (eller andre tjenester hvis databaser man som student tilknyttet universitetets nett hjemmefra eller på campus har fri tilgang til), eller er mulige å kjøpe for noen dollar fra utgiver. Er du heldig, kan du ende opp med en mappe med PDF-filer du kan kopiere fra og skrive ut som du vil til halve prisen av et kompendium av tvilsom kvalitet.
Om du er nødt til å kjøpe kompendier, er det alltid greit å finne ut om noen har fjorårets utgave å selge. Kompendier er jo som kjent forbruksvare på linje med underbukser som ikke vaskes mellom bruk - de blir flekkete, illeluktende og fillete, faller fra hverandre og blir ganske enkelt relativt motbydelige etter et semester. Om du er herdet nok, eller kjenner noen pertentlige mennesker, kan du likevel være heldig og spare en del på bruktkjøp :-)
Nå er kompendiene i havn, og vi går over til bøkene. Avhengig av fagets art, kan den nødvendige litteraturen være noe som leses og absorberes, eller noe som må gjennomgåes mange ganger. Skal du bare bruke boka i en uke, eller har 10 av 586 sider på pensum, kan det kanskje være greit å låne den på biblioteket? Bøker du ikke skal elske og ære i de neste 70 årene kan du uansett prøve å kjøpe brukt (via finn.no, itorg.no, e.l.), og skjønnlitteratur av eldre dato finner du ofte i Project Gutenberg eller Projekt Runeberg, i WikiSource eller hos Nasjonalbiblioteket på nett. Er det en eldre utgivelse du trenger, har kanskje et av Norges mange antikvariater den til en billig penge, og du kan lett søke opp titlene i fellesdatabasen deres, antikvariat.net?
Du sitter nå igjen med en liste over bøker du er nødt til å kjøpe, og det du bør unngå, er å løpe til Akademika. Først og fremst: butikken er ofte dyrere enn nettbutikken (selv skriver de at det av og til hender at det er ulikheter, undertegnede har både kikket på priser i butikk og kjøpt "hastepensum" i butikk og sjekket nettprisene samme kveld, og sett differanser opp i femtilappen). Det er en grei sak, det koster penger å ha folk i butikk, og de har en del faste utgifter som nettbuikken ikke har. Du kan samtidig stryke alle de flotte bokhandlene man er nødt til å elske fra lista - du må på nett. Sjekk audiatur, capris, haugenbok, bokkilden og cdon før du besøker de tradisjonelle kjedene, og husk at mange, bl.a. capris og audiatur, gir fri frakt ved kjøp over en viss sum eller et visst antall bøker. Er det internasjonale titler du trenger, bør play.com og britisk og amerikansk amazon sjekkes, men her kan det bli lang ventetid (eller ultrakort - gambling er gøy!), så husk å være tidlig ute med å bestille!
Er du heldig, går du kanskje ut av pensumhandelen med livet og noen av pengene i behold? Undertegnede har kjøpt pensum (ikke medregnet kompendier) for 1771 kr i perioden juli-august fra fire forretninger, og har, sammenlignet med dagens nettpriser hos akademika, spart 531 kr. Kun i ett tilfelle var Akademika.no billigere enn min pris, og de lå da 11 kr under "min" pris.
Du må kanskje jobbe litt mer med pensuminnkjøpet, men hvem ønsker seg ikke 500kr mer på kontoen?
Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar