tirsdag 13. juli 2010

et lite sukk fra en steingal jente

Jeg har mange hobbyer, og skulle jeg gå lei av en av dem, finnes det alltid ørten gamle "flammer" å puste liv i. Per idag har jeg tre hovedhobbyer, nemlig slektsforskning (den halvmaniske, seminyttige), The Sims 3 (den totalt meningsløse) og steinsamling (samlemanien). Problemet mitt nå er bare det at det begynner å bli vanskelig å få tak i flere steiner!
En samling bør generelt vokse med jevne mellomrom - man kan enten bytte med andre, kjøpe eller selge, og gjennom kloke investeringer og vilje til å bruke oppsparte midler på hobbyen gi samlingen et løft i ny og ne. Det er mitt ønske for steinsamlingen min, som per idag hverken inneholder noe verdifullt eller eksepsjonelt spesielt. Derimot inneholder den en del steiner jeg har erhvervet meg gjennom hyggelige handeler hos Bergmannen på Majorstua og via nettbutikken geotop.no, samt alternativbutikken Mittendrin i Kiel.
Regel nummer 1 ved steinkjøp er å velge sine forhandlere med omhu. Ikke bare skal du kunne stole på at selger er ærlig og kompetent (at du får det du betaler for), du må også kunne regne med at vedkommende har en ærlig og kompetent leverandør - det hjelper lite at selgeren selger deg en diamant til en fornuftig pris når leverandøren hans har skaffet ham et parti zirkonia og gjort seg rik på det!
Følgelig handler man ikke stein helt ukritisk! Så veldig mange steder å få tak i disse herlighetene i Norge er det heller ikke - jeg antar markedet er lite og de seriøse samlerne har vel en fet nok lommebok til å reise hit og dit og kjøpe det de ønsker innenfor rimelighetens grenser.

Jeg vet ikke hvordan markedet for edelmineraler var før jeg begynte å samle, men noe sier meg at det var bedre - nå virker det nemlig som om irriterende alternativtilhengere i flagrende gevanter og røkelse tytende ut av begge ørene er i ferd med å legge beslag på det hele... Jeg mener virkelig ikke å fornærme noen, og jeg forstår teknisk sett at enhver butikk er nødt til å tilpasse seg markedet for å overleve, men det er en uendelig demotiverende opplevelse å oppsøke nettbutikk etter nettbutikk og bare finne krystaller og tromlede steiner som skal gi sjelefred, konsentrasjon, kjærlighet, rikdom og gud-vet-hva.
Dette nye sortimentet ødelegger forøvrig selgers kredibilitet - Bergmannen, som jeg tidligere har nevnt, hadde ikke en eneste alternativ stein utstilt da jeg oppdaget butikken for mange år siden. Sist jeg var innom, var det knapt annet enn engler, tromlede steiner og små krystallklynger å se - det er visst en del andre varer der også, men de er gjemt bort, og om man da ikke vet at de fører den slags, og ikke vet at den utrolig hyggelige mannen som vanligvis styrer det hele kan sitt fag, finner man ikke det man søker. Og det er trist!

Ettersom jeg skal til Stockholm senere i sommer, tenkte jeg å se om jeg fant noen forretninger som selger stein der - Sverige er som kjent et fantastisk land som har alt vi mangler! Etter litt rask googling fant jeg nettbutikken Kristallrummet, og ble full av håp... til jeg trykket på Slipad ädelsten... hva fant jeg? krystallklynger og tromlede og hjerteslipte stener! Å kalle dette slipad er med andre ord ganske misvisende, men ädelsten? Siden viser kvarts, agat, aventurin, labradoritt og noen andre mineraler. Ikke ett eneste ett av dem kvalifiserer imidlertid til betegnelsen edelsten (hardhet på 7 eller mer på Mohs skala, gjennomsiktighet, og sjeldenhet, blant annet), og det er langt verre! Her er det snakk om smykkesteiner, tidvis pene og dekorative sådanne, men dog!

Etter litt mer intens leting fant jeg imidlertid et par lovende steder, så da blir det bare å dra med seg Elin på kryss og tvers i Stockholms gater:-D

Jeg blir forøvrig utrolig glad om noen kan komme med gode tips om hvor jeg kan få tak i edelmineraler! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar