fredag 5. desember 2008

Svensker

(tidl. publisert i aspidistra-bloggen min, oppdatert versjon)

Jeg lovte å komme tilbake med noen tanker rundt grannelandet i øst, gjorde jeg ikke?
Som enhver nordmann er jeg flasket opp på vitser om «nordmannen, svensken og dansken», hvor det selvfølgelig er svensken som er den største dusten i forsamlingen. I tillegg kommer vittigheter som «hva skiller menneskene fra apene? Svinesundsbroen», også videre.
Kanskje er det derfor jeg tidlig var skeptisk til Söta bror? Mamma, som er et barn av «tiden da TV ikke var allemannseie, og da underholdning ble importert østfra» (i.e. Steinalderen), trodde lenge at skepsisen hadde rot i et slags mindreverdskompleks. I hennes ungdom var jo nordmenn sinkene fra «Pottitland» som lå klemt mellom sine mer raffinerte brødre, og svenskene imponerte med både kjöttbullar og Abba.
Nå var det ikke slik at mitt bilde av Medelsvensson utelukkende var dannet med utgangspunkt i platte vitser - langt derifra! Jeg hadde en lang liste beviser som talte imot svensk brillians:
1) Carola
2) Danseband
3) Melodi Grand Prix-bidrag (hvor mange Abbakopier kan det landet egentlig tvinge frem?)
4) de ovenfornevnte kjöttbullarna
5) kortformer som ender på -is (inkludert Marias «Rennis»)
6) Biltema
7) Politikeren som sa at Norge var den siste sovjetstat
8) Bruken av «Bror» som navn
9) Snus
10) Mörudden (campingplass utenfor tettstedet Skoghall, hvor jeg var dømt til å tilbringe 2 ukers isolasjon fra den siviliserte verden for noen somre siden)
11) «Turistens klagan» av Cornelis Vreeswijk
12) De avsindig stygge folkedraktene i gult og blått
13) «Rädda Joppe - död eller levande»

Jeg står fremdeles for hvert eneste punkt på listen - de er alle ting jeg finner lite tiltalende eller irriterende, men listen over positive ting er blitt så mye lengre!
1) Clas Ohlson
2) Jämtbröd
3) IKEA
4) Astrid Lindgren
6) Volvo (innovasjon er alltid bra)
7) Osten tante Ella tar med fra Östersund
8) Morsomme ord (se nr 22 og 23)
9) Maria Gripe
10) Grotesco
11) Kent
12) Roxette
13) Jon Ajvide Lindqvist
14) Albert & Herbert
15) Evert Taube
16) Fraværet av gamle mindreverdskomplekser og ny innbildskhet (motbydelig blanding vi er gode på her hjemme)
17) Adel (kan diskuteres)
18) «Greensleeves» på svensk
19) «och»
20) Kollegaene mine
21) Moni Nilsson-Brännström
22) ordet «stjärtlapp»(rumpeakebrett| takk til Mona!)
23) ordet «knö» (å trenge/presse noe inn der det ikke er plass| takk til Jonas!)

For å oppsummere: Jeg leser svenske bøker og hører på svensk musikk, jeg handler i svenske butikker og ler av svensk humor (inkl. de svenske grand prix-bidragene og artistene som fremfører dem). Svensker er ålreite dyr!

Dessuten må jeg være varsom med svenskemobbingen; 93,75% av meg kan kanskje flire, men 6,25% blir latterliggjort (min svenske tippoldemor), og minoriteter skal man som kjent ikke le av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar