fredag 14. september 2007

Egoisme

Særemneskriving i exphil står for tur, og mitt tema er "egoisme og fellesskap". Jeg skal diskutere biologiens bidrag til den filosofiske debatt. Jeg er ikke helt sikker på hva det betyr, men jeg valgte oppgaven selv, og nå er det på tide å ta konsekvensene!

Det er ikke så ille som det høres ut - tror jeg...; jeg skal snakke med seminarlæreren (eller hva slags tittel det nå er han har) til uka, og finne ut om min tolkning av oppgaven er riktig; at jeg skal redegjøre for hvordan biologien forklarer egoisme (handlinger hvis overordnede mål er å tjene til individets beste), altruisme (handlinger som ikke tjener individet, men andre) og samarbeid (ytelser til fellesskapets beste, som igjen hjelper individet), og si min mening om saken.

I mellomtiden leser jeg retningslinjer og skriveråd, og bestiller kilder!
Akkurat det med kilder er ganske irriterende; eldre bøker forsvinner jo ut av hyllene etter en stund, og da jeg f.eks. tenkte å bestille "Egoisme"(Hylland-Eriksen og Hessen), fant jeg ut at nei, ingen av nettbokhandlerne hadde den inne. Borte vekk!
Et relativt oppegående menneske vil da med det samme påpeke at den sikkert finnes på biblioteket, og at jeg uten problemer kan reservere den på universitetet. Det ville vært den lettvinte metoden, den kostnadsfrie.
Jeg liker ikke den metoden. Såfrem det ikke medfører uhorvelig store kostnader, ønsker jeg å ha kildene mine i bohylla. Jeg ønsker å kunne vende tilbake til dem, gjerne tre-fire år etter at jeg skrev oppgaven. Dette er en av grunnene til at rommet mitt renner over av bøker. En av mange.

Uansett, jeg har endelig funnet løsningen:
Antikvariatene!
(Riktignok fylles jeg med plutselig kvalme når jeg tar i en bok jeg ikke vet hvor har vært - det er liksom som å bruke et toalett på McDonald's eller å sove i sengetøy på danskebåten - du vet ikke hvor det du tar i har vært, men du er ganske sikker på at det har blitt stenket i urin, oppkast eller andre stoffer som en fremmed kropp fant det for godt å adskille seg med. Og du kan ikke unngå å ta i det... Dessuten lukter mange eldre bøker usigelig vondt!)

Likevel er altså antikvariatene løsningen! Der finner jeg jo bøker som ikke er i salg hos f.eks. Norli og Tanum, eller som har en leveringstid som ikke ligner noe som helst! Det beste av alt er selvfølgelig at prisen er lavere!

Jeg liker antikvariater. De har rare bøker, sånne som jeg liker:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar