torsdag 10. mars 2016

Sjokoladekaken og den kjemiske krigføringen mot kaloriene

Jeg har lite tro på dietter, på å kutte ut karbohydrater eller fett, på å leve som en asket og på å erstatte ordentlig mat med suppe. Måtehold er liksom en fin ting, og det skal være lov å skeie ut litt innimellom, ta seg et kakestykke eller en sjokoladebit uten å drukne av skyldfølelse. Til bursdager og høytider er det naturligvis helt greit, men når du helst vil bake hver uke, og kanskje endatil et par ganger i uken, sier det seg selv at man må begrense seg litt. Og da tyr man til de metodene man har for å redusere kaloriinnholdet i baksten. Det finnes et hav av tips der ute om hvordan man kan erstatte det ene med det andre i baking, avhengig av hvorvidt man ønsker å redusere kalorimengden, gjøre resultatet allergikervennlig, bruke "sunne"/"naturlige" alternativer, eller bare kompensere for at man mangler en ingrediens, og i de fleste tilfeller vil byttet ha en viss innvirkning på resultatet. Om man for eksempel ikke vil bruke raffinert, hvitt sukker og bytter det ut med honning, vil man få en mye våtere røre, og om smør og sukker skal piskes hvitt, sier det seg selv at det ikke blir helt det samme om smøret byttes ut med olje.

Dermed er det ikke slik at man alltid kan bytte ut X med Y og få et bra resultat, man må eksperimentere litt, og DET er morsomt! Jeg har mange ganger laget muffins der smøret er byttet ut med gresk yoghurt naturell, og de blir både fine og luftige, men da jeg forsøkte å bytte ut oljen med den samme yoghurten i en crazy cake-oppskrift fra Det Søte Liv, gikk det skeis - kaka hevet ikke og ble ikke ordentlig stekt. Da jeg skulle lage den samme kaka nå før helgen, valgte jeg en litt annen tilnærming, og resultatet ble faktisk veldig bra.
Crazy cake er en type amerikansk sjokoladekake uten egg og meieriprodukter som er utrolig enkel å lage - man blander sukker, mel, kakao og natron med vann, olje, vaniljeessens og eddik, heller i form og steker. Den opprinnelige oppskriften på Ultimate Chocolate Crazy Cake inneholder i tillegg en sjokoladekrem av smør, melis og kakao, og da jeg regnet ut det totale kaloriinnholdet, endte jeg opp på 8400 kcal. Kaken er mektig, så selv om den lages i 20 cm springform, kan den med litt velvilje deles i 20 porsjoner, hvilket gir 420 kcal per bit. Det er ganske mye... (det er for eksempel 1/3 av mitt daglige kaloriinntak). Den enkle delen av oppgaven med å redusere kalorimengden, var å eliminere sukkeret. Det ble byttet ut med splenda og sukrin gold. Oljen ble byttet ut med sviskepuré (tviler på at noe annet enn sjokolade kan maskere smaken)- det kan man helt fint lage selv av svisker og vann, men jeg kjøpte barnematvarianten fra Nestlé istedenfor, og tilsatte litt splenda, ettersom puréen smaker en anelse emment. 1/3 av hvetemelet ble byttet ut med fullkornshvetemel, som både er litt sunnere og litt mindre kaloririkt.

Det ferdige resultatet (pleonasme...)
Verstingen i denne oppskriften er imidlertid ikke selve kaken, men kremen. Den besto opprinnelig av 300 g smør. 6 ss (ca 66 g) bakekakao og 7,5 dl (ca 450 g) melis. Her måtte jeg prøve meg litt frem, og erstattet 2/3 av smøret med Philadelpha Light og brukte primært sukrinmelis istedenfor melis. Jeg tilsatte også kaffe for smakens skyld, og måtte til sammen tilsette cirka 1 dl vann, ettersom smøreosten ikke blir myk på samme måte som smør, og jeg syntes selv at smaken ble en liten anelse skarp, men det var ingen andre som reagerte på akkurat det.

Og resultatet? 8400 kcal ble redusert til 3500 kcal, og et lite stykke gikk fra å inneholde 420 kcal til 176 kcal. Dessverre gikk prisen motsatt vei - det er ikke akkurat billig med disse sukkersubstituttene...

Her er den modifiserte oppskriften:

  • 23 g splenda
  • 200 g sukrin gold
  • 240 g siktet hvetemel
  • 110 g fullkornshvetemel
  • 66 g bakekakao
  • 2 ts natron
  • 4 dl vann
  • 360 g sviskepuré 
  • 2 ts vaniljeessens
  • 2 ts eddik
Og kremen:
  • 100 g smør
  • 200 g lett kremost
  • 66 g bakekakao
  • 400 g sukrinmelis
  • 1 ts Nescafé løst opp i 2 ts vann
  • 50-100 g melis (etter behov)
  • cirka 1/2 dl vann

Fremgangsmåte finnes hos Det Søte Liv (se lenken ovenfor).

Man kan naturligvis diskutere hvorvidt det er sunt med splenda og sukrin. Eventuelt i hvor stor grad det har en negativ innvirkning på stoffskifte, tarmflora og søtsug. Faktum er vel at ingen egentlig vet helt med sikkerhet hva langtidsvirkningene av sukkererstatninger er, både fordi de er såpass nye, og fordi forskningen som er utført på bl.a. aspartam, ikke er enstemmig, og ikke nødvendigvis helt uavhengig. Så jeg forholder meg pragmatisk. Jeg drikker latterlig mye te, og tilsetter en natreentablett i en liten kopp og to i en stor. Det hadde sikkert vært bedre om jeg droppet dem, men det hadde antageligvis vært verre om jeg brukte sukker istedenfor, og teen min er den kosen jeg unner meg gjennom dagen. Om jeg har veldig lyst på noe søtt til kvelds, tror jeg på samme måte at det er bedre at jeg tar meg en sjokolademuffin på 135 kcal som inneholder sukrin enn at jeg spiser en sjokoladeplate som gir 500-550 kcal, og at det er bedre at jeg spiser blåbærsoll med litt splenda enn at jeg ikke spiser blåbær i det hele tatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar