søndag 22. april 2018

Storebror ser meg

I likhet med mange andre har jeg den siste tiden forsøkt å sette meg inn i hva aktører som Facebook og Google vet om meg. Ikke fordi jeg er engstelig - jeg er for det første veldig kjedelig, for det andre omtrent blind for reklame, og for det tredje ganske bevisst på hvordan jeg agerer online, men fordi jeg er nysgjerrig på hvor gode profiler de egentlig har klart å bygge opp basert på min adferd. Google mente f.eks. at jeg var veldig interessert i australsk fotball, mens Facebook trodde jeg var interessert i Israel som reisemål, Donald Trump og "Urn" - som tydeligvis både er en person og en urne.Jeg er også interessert i hundemat, veganisme og sukkertøy (alle tre var nye for meg), og spedbarn. Det kan muligens forklare reklamene jeg får på youtube for graviditetstester - de er av typen man ikke kan skippe, og de inneholder en veldig klissete damestemme og babylyder. Jeg liker ingen av delene, så jeg har bestemt meg for at om jeg skulle befinne meg i en potensielt gravid situasjon en gang i fremtiden, skal jeg aktivt gå inn for å velge en annen type graviditetstest, bare for å ta igjen.

NEI !!
Egentlig er jeg litt skuffet. Nyhetsfeeden min på facebook er nemlig nesten perfekt - Facebooks algoritmer klarer ganske så godt å forstå hva jeg vil se. Og det er jo ikke slik at jeg bare vil se ting som jeg vet interesserer meg - jeg vil gjerne bli interessert i nye ting (det er litt derfor jeg hører på mange podcaster som drøfter nye temaer hver gang - jeg vil jo lære nye ting, ikke bare terpe på det samme gamle). Og om Facebook eller Google eller noen andre aktører jeg bruker, vil gi meg reklame tilpasset det de tror jeg vil se, sier jeg tusen takk for det - jeg er, om ikke reklameblind, så i alle fall reklamesvaksynt, og jeg har et ganske bevisst forhold til hvorfor jeg kjøper ting. Bannerannonser er generelt ikke blant årsakene. Og da tenker jeg at jeg heller vil ha annonser for overpriset porselen fra RoyalDesign og tilbud om webhosting enn tilbud om å flørte med naboene mine eller eldre damer, som er det Microsofts Sudoku viser meg reklamer for. Ikke et vondt ord om naboer eller eldre damer, men det er liksom ikke så spennende for meg, og jeg vil heller ha reklame for ting jeg kan risikere å bruke penger på, enn ting som helt åpenbart er myntet på en helt annen del av befolkningen enn meg.

Så ja takk, gi meg målrettet reklame dersom dere på død og liv skal gi meg reklame. Jeg er villig til å fortelle dere at jeg liker katter, sminke og 50-tallskjoler i bytte mot å slippe reklame for nabodating og graviditetstester.

2 kommentarer:

  1. Clearblue! Jeg er såå lei ...

    Men ellers synes jeg algoritmene begynner å bli litt vel flinke -- sånn som når de skjønner jeg er på jakt etter noen til å korrekturlese avhandlinga mi ... Og synes jeg passer til å studere nordisk språk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en magisk grense mellom hjelpsomt og creepy? Husker du da Royal Design begynte å anbefale deg å kjøpe den skrekkelig dyre og totalt meningsløse greia jeg hadde sendt deg en lenke til? ^^

      Slett