søndag 23. juni 2019

Omgjengelige gjenger: Tilkobling av hageslange på badet

Jeg ser på meg selv som et ganske løsningsorientert eksemplar av Homo sapiens, og blir alltid glad for å få en utfordring å bryne meg på. Og nå, vyrde lesar, skal jeg dele en av mine løsninger med deg. Det handler om vanning. For ja, jeg er fremdeles manisk opptatt av balkongen min og de grønne greiene som bor der. Vi som bor i blokk har som regel ikke tilgang til utekran, og da gjenstår det to alternativer for vanning:

  1. vannkanne
  2. slange tilkoblet innekran
Jeg kjøpte meg en vannkanne, men ettersom en stor en ble klønete utpå en trang balkong, og store kanner tar stor plass, måtte jeg nøye meg med en på 5 liter. Og når du har rundt 350 liter med jord, monner det ikke noe særlig. Altså måtte det en hageslange til. Det sier seg selv at en slangevogn opptar mye plass, men heldigvis finnes det mer balkongvennlige slanger - f.eks. ekspanderende slanger og spiralslanger. Jeg gikk for en spiralslange fra Gardena - den var lang nok, og tar lite plass når den ikke er i bruk. Men den skal selvfølgelig kobles til vann, og det var her jeg fant min elskede utfordring! 

De fleste hageslanger bruker en hurtigkobling med et hunnstykke i hver ende av slangen, og et hannstykke på kran og munnstykke. Utfordringen gikk derfor ut på å feste et slikt hannstykke inne, slik at jeg kunne få vann ut. Den vanlige måten å gjøre dette på, er å bruke kjøkkenkrana - den lille ringen som holder silen på plass kan skrus ut, slik at man f.eks. kan sette på et dusjmunnstykke, og her kan man gjerne sette inn en gjengeadapter som gjør det mulig å feste hurtigkoblingen for hageslangen. Det er vanligvis 22 eller 24 mm diameter på disse, og fine gjenger. Men jeg hadde ikke lyst til å leke rørlegger hver gang jeg skulle vanne - jeg ville ha en løsning som kunne brukes hele sesongen uten at jeg måtte skru og styre hver dag. Derfor gikk jeg inn på badet og kikket på dusjen - på blandebatteriet er det en utgang for tilkobling av dusjslangen, og denne er 1/2 tomme (også kalt R15 - dette er standarddimensjon for dusjhoder og slanger). Og DER fant jeg løsningen min. 

Observer vanndråpene som henger under T-koblingen - jeg har åpenbart ikke brukt nok gjengeteip
Det jeg gjorde, var å skru av dusjslangen, sette på en T-kobling, slik at vannet ut fra blandebatteriet ble splittet i to - en del til hageslangen og en til dusjen. Jeg ville selvfølgelig ikke at dusjen skulle stå på for fullt når jeg vannet, eller vice versa, så neste trinn var å sette inn en kuleventil (hann til hann) på hver av T-koblingens utganger - nå kunne jeg skru vannet av og på uten problemer. Så var det bare å skru på hurtigkoblingen på den ene enden og dusjslangen på den andre, og så var moroa i boks! Etterhvert kommer jeg muligens til å flytte på koblingene, slik at T-en blir vendt 90 grader, men det fungerer uansett supert slik det er nå også. Jeg brukte gjengeteip i alle koblingene der det ikke allerede var en pakning, men kunne nok med fordel brukt litt mer - det ble nemlig ikke 100 % tett, men det gjør tross alt ikke noe at det drypper litt på gulvet i dusjen mens jeg vanner (gjengeteip forhindrer lekkasje og gjør det enklere å skru koblinger fra hverandre - det er en egen teknikk som brukes for å påføre det - her vil jeg anbefale en tur innom Google dersom du er usikker, fremfor å la meg forklare det - og ikke minst, husk at jeg ikke er rørlegger).

Jeg ville dog ikke anbefalt å bruke denne ordningen på et sted der det er nødt til å være tørt hele tiden, og definitivt ikke til en permanent løsning, kun om du skal vanne litt nå og da, og har kontroll på om vannet i dusjen er på eller av. Jeg har lenket til de faktiske produktene jeg kjøpte hos Clas Ohlson, men man får kjøpt slikt andre steder også. Kombinert med en utrolig rimelig sprøytepistol som lar meg regulere vannet bedre enn munnstykket som fulgte med i pakka, har jeg i grunnen alt jeg trenger, og kan nå vanne alle plantene mine uten å måtte løpe mellom kjøkkenet og balkongen femten ganger. Jeg må naturligvis vanne med kanne når jeg skal gjøde plantene, og velger kanne fremfor slange når jeg bare skal vanne litt, men jeg er veldig glad for at jeg fant den perfekte vanningsløsningen for meg - så slipper jeg å klatre opp på en stige hver gang jeg skal vanne ampelen. Og ikke minst, jeg kan spyle balkonggulvet. Det føles ganske magisk!

(For ordens skyld: innlegget er ikke sponset, og jeg mottar ingen godtgjørelser fra Clas Ohlson for å dele produkttips) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar